Nationale Pupillendag: Choky en Ozein beide naar huis met 4 punten

Voor de derde en laatste keer werd de nationale pupillendag in Meppel gehouden. Alleen Choky had zich namens onze club voor dit toernooi gespeeld. Mijn verwachtingen waren niet hoog gespannen. Ramadan, ziekte van hem, ouders en hitte hadden er voor gezorgd dt Choky bijna twee maanden niet serieus geschaakt had op de club.

Hij deed het niet onaardig. Choky was twee keer op een live-bord te zien, waarop hij beide keren verloor Uiteindelijk een plus 1 score, goed voor een 18e plaats en een beetje ratingverlies.

Ozein mocht in december niet meedoen aan het PJK, maar is inmiddels wel lid. Hij kwam met Choky mee (net as de rest van de familie), als steun. Omdat een speler van de G naar de H-groep werd overgeplaatst (verkeerde geboortedatum), werden beide groepe oneven. Ozein werd gevraagd om in te vallen, wat hij na enig nadenken wel wilde. Hij is nog maar een I-speler en jonger dan de meesten van het deelnemersveld. Dan is 4 punten een uitstekende score.

Zowel Choky als Ozein lijken een natuurlijk talent te hebben voor het spel. Met zeer weinig trainingsachtergrond en weinig speelritme, lijken er kansen om nog ver door te groeien. 

Het toernooi was weer uitstekend georganiseerd. Met diverse nevenactiviteiten (circus, kleurwedstrijd, simultaan, chessity, workshops voor volwassenen) en voor iedereen een goed lunchpakket, T-shirt, een button op naam en een fofo als herinnering. Er waren live-borden, Nederland - Italie was te zien.

De overige NOSBO-spelers deden het redelijk. Nog een paar 4-punters of spelers met 50%. Alleen Elia Alia van de Paardensprong had niet de vorm van de dag.

Maar als totaal heeft de NOSBO het niet goed gedaan. Geen enkele speler ging met een beker naar huis, dat is wel eens anders geweest. Komt voor een deel omdat de beste G-spelers niet aanwezig waren (geen PJK gespeeld) en de Syafjes dus te weinig schaakritme hadden.  Wellicht volgend jaar beter, als het toernooi in Maastricht zal worden gehouden. De mensen uit het zuiden waren aanwezig om te leren van het toernooi, maar volgens de KNSB was het nog niet zeker dat het toernooi naar Maastricht ging. We zullen zien, maar het is beter om het toernooi voor de jongste kinderen redelijk centraal in Nederland te spelen, want reizen is voor de jongste jeugd erg vermoeiiend. 

Website

De laatste schaaklessen

Op elke afdeling gaan de Matadoren door t/m de laatste week voor de zomervakantie.

Op vrijdag 28 juni zijn er examens in Corpus, met eventueel een herkansing op 5 juli voor kinderen die een week eerder afwezig zijn. Op 12 juli is er een slottoernooi met prijs- en diplomauitreiking.

In Kostverloren zijn nog twee middagen. Hier geen examens, want de kinderen daar zijn er nog niet aan toe, of doen dat op de vrijdagmiddag. Nog een normale training, gevolgd door een slottoernooi.

In Reitdiep zijn we net begonnen. Nog een normale training en een slottoernooi.

 

Nieuwe afdeling in Reitdiep

Sinds begin van juni is er een derde afdeling van de Matadoren. Na een succesvolle cursus op de Meander in de wijk Reitdiep, zijn we daar een afdeling begonnen. Sake-Jan de Boer en ik geven training aan in eerste intantie 6 spelers. Plaats van handeling is de SKSG aan de Slenk 22, elke woensdag van 18.30 tot 19.45 uur.

Sono pakt twee bekers op Grand-Prix finale

Zoals de laatste jaren gebruikelijk, wordt het laatste GP-toernooi door de NOSBO en FSB gezamenlijk georganiseerd. Dit jaar werd dat echter alleen gedaan door mensen van de nieuw op te richten Jeugdcommissie van de NOSBO, want er was geen Friese official te bekennen. Dat is ook niet raar, het halve bestuur is onderbezet, het toernooi is in Groningen, en het laatste Friese GP-toernooi is al weer maanden geleden. Er waren dan ook slechts een stuk of 10 Friezen, tegenover bijna 60 jeugdschakers uit de NOSBO.

Aan het eind van het toernooi werden naast de prijzen per groep ook de bekers uitgereikt voor de totaalstanden van FSB- en NOSBO-klassement. Sono mocht met twee bekers naar huis. De wisselbeker voor de winnaar van het FSB-klassement droeg hij over op Arjan de Vries. Zelf speelde hij in de A-groep, waar de meeste spelers nog net een maatje te groot zijn.

In de B-groep werd Matteo keurig derde, voor Gianluca. In de C-groep ging de strijd tussen Sahal en een jeugdspeler uit Elburg. De laatste won het onderlinge duel en werd kampioen. Tommaso werd hier vierde, op OR, terwijl Mikhail slechts een punt scoorde. Net na de ramadan was hij ziek geworden, dat speelde zeker mee.

In de D-groep had Gijs uitzicht op de derde plaats, maar zijn concurrent won plotseling van de nr 2 en kon op OR de derde beker mee naar huis nemen. Gijs kan wel terug zien op een goed toernooi, zijn manier van spelen wordt veel volwassener, er zit veel meer lijn in dan een paar maanden terug. Choky vond de Donald Ducks interessanter en werd laatste. Wellicht ook ramadan naweeën?

De enige Matadoren winnaar was Ghilon. Hij verloor zijn eerste partij, maar daarna won hij er zes op rij! Inclusief de partij tegen Rinse, die daardoor tweede werd. Ook aan de onderkant van deze groep twee Matadoren: Amruth en Ozein. Miste de laatste zijn vader? (op suikerfeestje)

Het toernooi was goed georganiseerd, op wat schoonheidsfoutjes na. Na Ten Boer (en wellicht ESG) een toernooi dat aan de normen voldeed. 

In de eindrangschikking van het GP-klassement zaten Gijs en Choky in de top 10

 

Sono scoort 50% op NK-D

Sono heeft in het hemelvaart weekend drie dagen meegedaan aan het Nederlands Kampioenschap t/m 12 jaar. In Rijswijk moest in drie dagen negen partijen worden gespeeld. Sono behaalde precies 50%, en behaalde een TPR ruim boven zijn eigen niveau. Een prima prestatie, want hij mag volgend jaar ook nog meedoen.

Van de andere noordelijke deelnemers deed Leon Niemeijer uit Assen het bijzonder goed met een vierde plaats. Nanne van Foreest was als eerste geplaatst, stond een tijdje bovenaan, maar werd uiteindelijk zevende. 

Het toernooi was prima georganiseerd, dat mag natuurlijk ook wel als je dat voor de 29e keer doet. Goede speelzaal, bar, mooi voetbalveld voor in de pauzes, goede verslaggeving online, snel alle partijen op internet, veel livepartijen, een mooi aandenken met een eigen partij-fragment.  

Eindstand

Vrijdag 31 mei geen schaken

Op de vrijdag na hemelvaart is het buurthuis gesloten. Het schaken gaat dan helaas niet door.

E-team en D-team NOSBO-kampioen

De NOSBO-jeugdcompetitie werd zonder opgaaf van redenen uigesteld van januari naar 18 mei. Omdat plotseling de jeugdleider er mee kapte, moest de NOSBO-voorzitter in een vrij laat stadium zelf dit toernooi organiseren. Van te voren was al bekend dat het samen met de FSB-competitie zou worden georganiseer. Dat bleek een goede zet, hoewel er slechts 5 Friese teams meededen. In Friesland wordt na maart nauwelijks nog aan jeugdschaak gedaan. In totaal waren er 28 teams, een recordaantal voor de laatste jaren.

In de E-competitie was ons team ongenaakbaar. Er werd slechts een bordpunt verloren, toen Choky in gewonnen positie zijn dame weggaf. Tegen de Paardensprong was het spannend, maar de belangrijkste partijen aan de eerste twee borden vielen uiteindelijk in ons voordeel uit. Quinn, Luka en Ghilon, die Gijs verving, scoorden allen 100%.

Ook het tweede team deed het prima. Amruth gaf goed partij aan het eerste bord, Ewout deed hetzelfde aan het tweede bord. Valentijen en Aarav (vervanger van Ghilon) speelden hun tweede toernooi. Ze scoorden aanvankelijk prima, maar gebrek aan ervaring was de oorzaak dat ze in de 2e helft langzamerhand verslapten. Het hielp ook niet dat we twee van de sterkste teams in de laatste ronden kregen.

Ook het D-team werd kampioen door al haar wedstrijden te winnen. Wel liet men meer bordpunten liggen dan het E-team. Tegen Paardensprong werd weliswaar gelijk gespeeld, maar achter de groene tafel werd die uitslag in een 3-1 overwinning omgezet, omdat de tegenstander een te oude speler had opgesteld. Volgens teamleider Mark (vader van Matteo) werd er niet eens zo goed gespeeld. Zowel het E-team als het D-team plaatste zich voor het NK clubteams dat in Rotterdam wordt gehouden. Voor de E-teams is dat een dag, voor de D-teams drie dagen.

Het tweede D-team werd 8e. Michael deed het geweldig aan het 1e bord met 7,5-9. Henk speelde zijn eerste toernooi en had het moeilijk. Ozein verving Ryan, die net als Gijs zijn mail niet goed had gelezen en scoorde als I-speler een paar punten aan het laatste bord. Rinse deed het prima aan bord 2. Het 2e team hield de Paardensprong op 2-2, mede daardoor werd het eerste team kampioen.

Het toernooi werd gehouden in de sporthal Hoogkerk, inmiddels een bekende locatie. Prima zaal, bar en nevenruimte. Goede randvoorwaarden voor de organisatie die verre van perfect was. De AB- en C-competitie had een langer speeltempo en had beter in een andere zaal kunnen spelen. Halverwege had men door dat het toernooi zou uitlopen en werd het speeltempo van 15 naar 10 minuten gebracht. Slordig. Geen centrale opening elke ronde, rommelige prijsuitreiking, geen naambordjes en te kleine werdstrijdformulieren, niet genoeg prijzen, zo waren er geen individuele prijzen voor de winnende teams, geen topscorersprijzen, spelregels mbt claimen die lichtelijk dubieus waren, kortom weer geen reclame voor de NOSBO als organisatie. Hopelijk gaat het in de toekomst beter als er weer een NOSBO-jeugdcommissie komt.

Dank aan de teamleiders: Mark, Raymond en Sheyla.

Eindstanden

Individuele uitslagen E

Individuele uitslagen D

 

Clubkampioenschap van start

Vanaf vrijdag 10 mei beginnen de clubkampioenschappen. De beste spelers t/m 14 en 10 jaar spelen een enkelrondige competitie om de titels. De overige spelers spelen in de B-groep een andere competitie.

 

 

Veel prijzen op het GP-toernooi van Assen

Tijdens het NK-jeugdschaak in Assen werd als nevenevenement een Grand-Prix toernooi gehouden. Een mooie locatie, het Van der Valk hotel. Er waren alleen zeskampen omdat de laagste groepen ook een training kregen van iemand die examen deed voor de cursus schaaktrainer 2. Vanwege tijdgebrek slechts een kort verslag.

In de A-groep werd Sono derde. Alleen de eeuwige rivalen Arjan de Vries en Leon Niemeijer zijn nog een maatje te groot. De B-groep was een prooi voor Gianluca. TOmmaso, niet erg op dreef de laatste tijd, werd hier zesde en laatste. In de C-groep behaalde Matteo slechts 2 punten, maar pakte toch een prijs mee. Sahal werd met evenveel punten 4e.

In de D-groep scoorde Quinn 50%, net genoeg voor een podiumplaats. In de E-groep behaalde Abe een halfje meer, ook goed voor de derde plaats. Mike won de F-groep. Chokey en Amrud hadden het hier moeilijk.

Gijs won de G-groep. Hij stond 2e, maar Rinse versloeg in de laatste ronde de koploper, waardoor die werd gepasseerd door Gijs. Rinse zelf werd 4e. GHilon speelde zijn eerste toernooi voor de Matadoren en pakte meteen de 2e prijs.

In de I-groep werd Ozein 2e, maar hij had eigenlijk de beker voor plaats 1 moeten krijgen. Onderling resultaat gaat voor SB. Het was moeilijk voor de organisatie om het snel uit te rekenen, er waren vier spelers op de gedeelde 1e plaats geëindigd met 3 punten. Arav speelde zijn eerste toernooi en behaalde een punt, goed voor een vijfde plek.

De organisatie ging uit van de KNSB-ratings, waardoor bijvoorbeeld Mike te laag werd ingedeeld, net als Aron Hardeman van de Paardensprong. Het blijkt maar weer eens dat er behoefte is een aan maandelijks bijgewerkte rating.

 

Schaken komende weken

Goede vrijdag 19 april is het buurthuis open en gaat het schaken door.

Ook op 26 april is er schaken, maar vanwege de vakantie op 3 mei niet

Matadoren maken favorietenrol slechts ten dele waar op Pupillenkampioenschap

Voor de 2e keer organiseerden de Paardensprong en de Matadoren samen het Open Groninger Pupillenkampioenschap, voor spelers die in 2009 of later zijn geboren. Het NOSBO-kampioenschap staat alleen open voor leden en wordt daarom zeer slecht bezocht. Men doet dit omdat de KNSB anders boetes zou uitdelen. Maar dit argument blijkt onzin, want andere bonden stellen ook het regionaal kampioenschap open voor schoolschakers. Vaak worden deze kinderen dan sneller lid van een club.

Het toernooi trok 35 deelnemers. Twee spelers zegden op de dag nog af wegens ziekte. In de E-groep waren Quinn en Luka als eerste geplaatst en lieten er geen gras over groeien. Quinn won alles, Luka 6 van de 7 partijen. Een eerste en tweede plaats voor de Matadoren! Derde werd Ilya Kuipers uit Sauwerd. Twee schoolschakers die via de Matadoren les krijgen, werden 4e en 5e!

Het toernooi trok slechts 9 deelnemers. Het blijkt dat jaargang 2009 in de breedte niet sterk is in de NOSBO, dit in tegenstelling tot de 2008-jaargang.

In de F-groep speelde Valentijn zijn eerste toernooi en werd meteen derde! Winnaar werd de ongenaakbare Eli Ali Jorritsma, die ook 100% scoorde.

De G- en H-groep werden samengevoegd. Milton Talen Alercon, van Meppel, had de hoogste rating, maar verloor van de kleine Ozein, die prima van start ging. Later kwam hij nog goed terug en pakte de titel. Met Gijs en Choky hadden de Matadoren twee ijzers in het vuur. Beiden speelden niet goed. Gijs te chaotisch, niet goed rekenend en nog steeds de opening niet afmakend. Hij won het rechtstreekse duel om een podiumplaats van imara Hardeman met veel geluk en werd toch nog derde. Choky heeft 6 van de 7 partijen gewonnen gestaan, maar vindt het leuker grapjes te maken achter het bord die ten koste gaat van zijn concentratie. Daardoor verloor hij twee keer en keerde hij zonder beker huiswaarts.

Ozein, zijn jongere broertje, is zelfs nog een I-speler. Hij ging goed van start, maar verloor in ronde 4 en 5. Toch kwam hij nog terug om uiteindelijk 2e te worden. Uiteraard de 1e H-speler.

Het toernooi verliep soepeltjes en de meeste spelers hadden het naar hun zin. Een speler moest het toernooi na een partij verlaren omdat hij in zijn broek had geplast. 

Toch is het niet fijn te constateren dat de spelers uit een klein wereldje komen. Er waren spelers van de drie jeugdclubs uit het noorden, Ten Boer, Paardensprong en de Matadoren alsmede schoolschakers die via de laatste twee clubs les krijgen. Gelukkig is er een nieuwe club in Sauwerd die een aantal leuke spelers in de gelederen heeft.

EIndstanden

E-groep

F-groep

GH-groep

 

Deelnemerslijst Open Groninger Pupillenkampioenschap per 10 april

Voornaam Achternaam Jaar Cat Rating
Quinn van Dijk 2009 E 708
Luka Brader 2009 E 503
Matthias Weening 2009 E 206
Toon Verheijen 2009 E 196
Noah Dorfel 2009 E 150
Ilya Kuipers 2009 E 139
Jelte Stoker 2009 E 125
Hadewych Nimis 2009 E 100
Pieter  de Vries 2009 E 100
Kasper Schoenmakers 2009 E 100
Eli Alia Jorritsma 2010 F 578
Abe  van der Kolk 2010 F 254
Casper Veenstra 2010 F 100
Tommaso Ammatuna 2010 F 100
Alexander van Klinken 2010 F 100
Julia Kamminga 2010 F 100
Silvijn Smit 2010 F 100
David Forget 2010 F 100
David Drubers 2010 F 100
Valentijn Nolta 2010 F 100
Milon Talen Alercon 2011 G 576
Choky Syaf 2011 G 442
Gijs van der Hoeven 2011 G 389
Simon Kolijn 2011 G 302
Mehran Sprong 2011 G 201
Ghilon Etienne 2001 G 197
Imara Hardeman 2011 G 177
Sebastian Marulanda 2011 G 173
Jonathan Drijver 2011 G 100
Charlotte Haveman 2011 G 100
Paulien Staal 2011 G 100
Ozein Syaf 2013 H 274
Deen  van der Kolk 2012 H 243
Marcus Hilwerda 2012 H 100
Siem Scheffer 2012 H 100

 

NB! Graag gepast betalen!

Wisselende successen in Haren

Het Grand-Prix toernooi van Haren wordt altijd in de prachtige locatie van het Postillion hotel gespeeld, nu omgedoopt door de nieuwe eigenaar tot Nescio hotel. Genoeg ruimte voor de spelers, een mooie nevenzaal voor ouders/begeleiders makkelijk te bereiken, wel dure consumpties. 

In de B-groep viel een Paardespronger uit. Je kunt dan het beste doorschuiven, want groepen van 8 kunnen beter iemand missen, dan een groep van zes. Maar in de drukte moet snel worden gehandeld, dus het is begrijpelijk dat men niet ging schuiven. Maar ik had graag de Van der Linde speler Sander Wage een groep hoger gezien, hij won nu zijn groep veel te makkelijk, net als in Leek. Sono en Matteo wonnen deze groep. Sono werd op onderling resultaat eerste. Mooi voor Matteo dat hij weer een goed resultaat boekte, zijn laatse twee toernooien gingen niet goed.

Ook de C-groep bestond uit 6 personen. Tommasso verloor het onderlinge duel van Sahal, en zette die lijn door. Nul uit 10 in de laatste 2 toernooien.  Toch speelde hij niet slecht, de partijopzet was steeds goed, maar de vorm ontbrak. Gelukkig won hij zijn laatste twee partijen. Sahal kon na de eerst twee partijen geen potten breken en scoorde slechts 1,5 punten.

In de D-groep eindige Quinn in de middenmoot. Te weinig focus deze dag. De E-groep werd een prooi voor Mikhail, die 6-7 scoorde en mijn voormalig pupil van het Karrepad, Rens Hegeman, een punt voorbleef. Luka begon goed met 2-2, maar liet verder weinig zien. Abe verloor de laaste ronde van Luka en werd voorlaatste.

In de F-groep eindigde Choky op het podium. Hij was goed op dreef, maar had eventjes niet de concentratie na een incidentje met zijn broer. Dat koste hem de partij juist tegen degene die evenveel punten zou halen.

In de G-groep toonde Gijs zich de beste. Ook hij behaalde 6-7. Wellicht iets te laag ingedeeld, maar dat mag de pret niet drukken.  Ewout werd hier 6e met 2 puntn. Totale score Matadoren 38-66.

Eindstanden op de NOSBO-site 

Twee groepswinnaars op rommelig GP-toernooi Leek

Het GP-toernooi van Leek/Roden is altijd wat chaotisch. Alles speelt zich in een zaal af: de 8-kampen, verblijfsruimte ouders en de bar. Logisch dat het wat rommelig en lawaaierig is. Alleen de A-groep, zonder Matadoren, had het rustig in een aparte zaal.

Het toernooi is weleens in een school gehouden. Daar is meer ruimte. Ik weet niet wat de kosten zijn, maar wellicht is het de moeite waard. Nu moesten nog al wat spelers teleurgesteld worden omdat er slechts ruimte was voor 46 deelnemers. 

De organisatie maakt er altijd het beste van. Veel medewerkers, gratis chips voor de deelnemers, maar als men het draaiboek had gelezen, dan had het toernooi wat minder rommelig verlopen. Neem altijd centraal voor elke ronde het woord, wacht tot het stil is en laat iedereen gelijk beginnen. En zorg ervoor dat iedereen de prijsuitreiking goed kan zien.

Sono had nergens last van. Hij won de B-groep overtuigend met 6,5-7. Wellicht had de familie Cioffi iets verkeerd gegeten, want GL en Tommaso eindigden onderaan. Tommasso verloor zelfs al zijn partijen. Er moet bij worden gezegd, dat ze de ook de laagste ratings hadden.

In de C-groep won Sahal al zijn partijen. Toch werd hij niet eerste, want hij miste twee ronden vanwege het oefenen voor het examen zwemmen. Toch mooi 10O%!. In dezelfde groep scoorde Quinn 50% en Abe 2-7.

In de D-groep eindigde Amruth op het podium. Er werd niet gevluggerd, zoals zou moeten (drie spelers met 5 punten en onderling gelijk, zelfde SB-scoren), maar geloot. De nr. 4 krijgt later zijn beker, Amruth werd derde. Choky deed het niet slecht, maar kwam een puntje tekort voor een prijs. 

In de E-groep won Gijs op een na al zijn partijen. Met 6,5 punt werd hij overduidelijk eerste. Ook Rinse belandde op het podium met een derde plek.

In de F-groep tenslotte, kon Summud, kersvers lid, geen potten breken en werd laatste.

De eindstanden stonden vrij laat online, en zijn hier te bewonderen. 

Drie prijzen voor de Matadoren op goed georganiseerd GP in Emmen

Ook in de Zuid-Oost hoek van de NOSBO wordt geschaakt. De jeugdafdeling van ESG Emmen is niet groot noch sterk, maar de club organiseert wel jaarlijks een GP-toernooi. Het was voor het eerst dat ik daar kwam, en het beviel me goed. Nog een paar kleine verbeteringen en het is toernooi is perfect. Nu al goede wedstrijdleiders, bar, redelijk strak speelschema, foutjes in indeling die soepeltjes werden opgelost. 

Er deden 7 Matadoren mee. 

Sono speelt nu regelmatig in de A-groep. Nog niet goed genoeg om daar mee te doen voor de prijzen, maar het laat zien dat hij een slag gemaakt heeft. Nog eentje erbij en hij einidgt in de hoogste helft van de A-groep.

in de B-groep vier Matadoren. Quinn speelde wellicht het beste toernooi uit zijn carriere en werd tweede. Hij bleef Sahal een half puntje voor. Mike behaalde drie punten. Matteo kende een zwakke start en geloofde op een gegeven moment niet meer in zichzelf. Met een punt voorlaatste en ver onder zijn kunnen.

In de C-groep werd Choky derde. Hij verloor het beslissende duel om de 1e plaats tegen een talent uit Meppel en werd toen nog gepasseerd. Gijs begon goed in de D-groep, maar wellicht door vermoeidheid (hij had ook nog gevoetbald), maakte hij niets meer klaar. Pat met een dame meer, stap 1 trucjes overziend. Hij kan beter dan de vijfde plaats in deze groep.

Alle eindstanden zijn te zien op de site van ESG

Diploma's voor diverse Matadoren

Vlak voor de voorjaarsvakantie deden diverse kinderen examens voor een stappendiploma. Valentijn, Choky en Hylke slaagden voor hun 1e stap. Amruth voor de 2e stap, net als Ewout. Sahal behaalde zijn stap 3 diploma. Sono behaalde de 4e stap, met alle vragen goed!

GSV domineert 31e Groninger schaakkampioenschap voor basisscholen

Met 38 deelnemers had de Groningse Schoolvereniging verreweg de grootste afvaardiging naar het Dok in Lewenborg gestuurd, voor de 3e maal de speellocatie van dit toernooi. Het was dan ook niet verbazingwekkend dat deze school met overmacht kampioen werd. Na 9 ronden hadden de vier beste GSV-ers 3,5 punten voorsprong op het team van het Karrepad. Het winnende team bestond uit Levi Sekema, Rogier Visser, Thieme Dijksterhuis en Quinn van Dijk. Het team van het Karrepad werd voor het grootste deel bemand door de gebroeders Syaf, aangevuld met Rens Hegeman. Met Ozein Syaf is meteen de smaakmaker van het toernooi genoemd. De vijfjarige jongen uit groep 2 kan nog niet lezen en schrijven, maar schaken des te beter. Bijna had men niet mee gedaan. De familie kwam binnen toen de 1e ronde net 3 minuten aan de gang was.

De GSV bleef ook het Karrepad voor in het scholenklassement voor de onderbouw. Dit was een nieuw klassement, vooral ingesteld omdat er sinds kort ook een landelijk toernooi is voor dit soort schoolteams. Hier bestond het winnende team uit Quinn van Dijk, Niels Thio, Quinten Zom en Ghilon Etienne.

Ook in het algemeen klassement waren veel GSV-ers te vinden. Levi Sekema was vooraf de grootste kanshebber en maakte dat waar. Hij bleek na een minder geslaagd noordelijk kampioenschap deze dag erg gefocust en hoefde slechts een half punt af te staan. Tommaso Cioffi van de Boerhaaveschool werd op een half punt achterstand tweede. Op de derde plaats eindigde de kampioen van vorig jaar, Rogier Visser. In de top 10 van het klassement zaten vier GSV-ers.

Bij de meisjes was Anouk Koerts van de Haydnschool de sterkste. Ze behaalde 6,5 punten, een halfje meer dan Eli Alia Jorritsma van de Wegwijzer, die nog twee jaar mag meedoen. Het erepodium werd compleet gemaakt door Berdien de Boer van het Palet.

Ook in de verschillende groepen eindigden veel GSV-ers bovenaan. Drie van de vijf groepen werden door spelers van deze school gewonnen. Het erepodium van groep vijf bestond zelfs compleet uit GSV-spelers.

De winnende schoolteams plaatsten zich voor de provinciale finale op 9 maart. Waarschijnlijk worden ook GSV 2 en GSV 3 wel uitgenodigd, want die misstaan daar niet. Dat is aan de NOSBO, die helaas niet aanwezig was. De bond had wel gezorgd voor de herinneringen, maar zonder dit te communiceren was er geen tekst aan de sleutelhangerpionnen toegevoegd, zoals was afgesproken. Vaantjes lijkt daarom volgend jaar een leuke idee.

Het 31e toernooi trok 103 deelnemers, iets meer dan vorig jaar. Een leuk aantal, maar daarmee is de organisatie niet tevreden. Veel scholen die in het verleden met veel spelers meededen, waren nu niet van de partij. Gelukkig zijn op de Meander, Starter en de Vrije School weer schaakcursussen gestart, zodat er in de toekomst wellicht weer deelnemers van die scholen aanwezig zullen zijn. In potentie kan dit toernooi groeien naar zo’n 200 deelnemers.

Vraag is hoe die te bereiken. De meeste deelnemers komen niet omdat de school zo actief is, maar omdat een schaaktrainer daar het nodige doet of een enthousiaste ouder. Scholen hebben zelf nauwelijks interesse om hier iets aan te doen. Voetbal is een stuk populairder onder de leraren.

Het toernooi verliep in grote lijnen uitstekend. Door het versneld Zwitsers speelden de oudere groepers al in de eerste ronden tegen elkaar en dat leverde al in de vroege ronden interessante partijen op. Ze kregen een virtueel punt meer, die in de loop van het toernooi werd afgenomen. Hierdoor speelden ook de  kinderen uit groep 3 en 4 in de eerste ronden tegen elkaar en kwamen ze, bij goede resultaten, pas later oudere spelers tegen. Voor herhaling vatbaar.

Toch zijn er nog wel een paar verbeterpuntjes. De kachel hoeft niet aan. Met steeds zo’n 140 mensen in de zaal, was het heel warm. Helaas was er geen winkel. Hopelijk komt 468 innovation volgend jaar wel. Vergeten werd om een lijst neer te leggen, waar mensen hun e-mail achter konden laten. Volgend jaar dus minder directe reclame. In het reglement stond niet duidelijk hoe het scholenklassement werd berekend (wel in de uitnodigingsbrief naar de scholen). Daarom werd besloten dat een school slechts een teamprijs kon ontvangen, net zoals spelers slechts een individuele prijs konden krijgen.  

Het toernooi werd georganiseerd door de vier Groninger clubs met een jeugdafdeling: De Groninger Combinatie, Staunton, Paardensprong en de Matadoren. De samenwerking verliep in het algemeen uitstekend. Iedere club vaardigde wedstrijdleiders af en deed iets speciaals voor de organisatie. Tijdens de afsluitende maaltijd kwamen ideeën naar voren om ook op andere gebieden die samenwerking te verbeteren.

De Matadoren deden het goed: Tommasso verloor slechts van de winnaar en werd tweede. Matteo verloor van Tomasso en de nummer drie, maar hield als enige Levi op remise. Uiteindelijk werd hij 7e. Sono had niet de vorm van de dag en verloor van mensen waar hij ook van wint, helaas voor hem niet deze dag. Zes punten. Zeker een kandidaat winnaar volgend jaar. Quinn behalde 6,5 punten en zat in het winnende bovenbouw en onderbouw team van de GSV. Won ook groep 5. Luka had de pech in de laatste ronde tegen Levi te worden ingedeeld, die is nog een maatje te groot. Met 6 punten 2e van groep 6. Choky hoefde in groep 4 en lager slechts zijn jongere broertje voor te laten. Gijs werd in deze groep derde.  Niels viel net naast het podium, maar maakte wel deel uit van het winnende onderbouwteam van de GSV. Amruth werd tweede van groep 5, net voor Ewout.  Boris deed steeds bovenaan mee, maar viel de laatste ronden iets terug.  Helaas deed lang niet iedereen van onze club mee. Hopelijk volgend jaar wel.

EIndstanden

Foto's

Wisselend succes voor de Matadoren op Grand-Prix toernooi Ten Boer

Schaakclub Ten Boer organiseert jaarlijks een groot toernooi. Tot een paar jaar geleden was dat altijd in september, sinds vorig seizoen is en naar januari verhuisd. Het is al jaren het best georganiseerde GP-toernooi van de regio. Ik was aangenaam verrast toen al op het kersttoernooi folders werden uitgereikt. Het aantal deelnemers in het Buurhoes bedroeg 94, meer konden er ook niet in. Er moesten zelfs spelers worden afgezegd omdat het maximale aantal was bereikt. De organisatie had zelfs een extra groep in de grootste zaal gemaakt om zoveel mogelijk deelnemers te kunnen laten meedoen.

Naast de groepen, was er een winkel, een schaakprobleem en een verloting. En ook de publiciteit was goed verzorgd. Goede reclame vooraf, uitslagen werden tijdens het toernooi goed bijgehouden voor het publiek en er was snel een verslag op de clubsite. En alle groepen begonnen keurig tegelijk, steeds voor een kort praatje van de toernooidirecteur Roelof Kroon, waardoor het redelijk stil was in de zaal. Kortom: alle andere organisatoren, kom eens kijken hoe het moet. Alleen jammer dat de NOSBO hier geen link naar toe plaatste, terwijl de uitslagen wel snel online stonden.

De drie hoogste groepen telden elk zes spelers en speelden in een aparte zaal. De A-groep is altijd sterk bezet, met de KNSB-speler Daan Noordenbos, begonnen in Ten Boer, als winnaar. Sono zat in de B-groep en deed het daar goed met een derde plek. Matteo werd tweede in de C-groep. Hij verloor slechts van de winnaar.

In de D-groep zaten twee Matadoren die matig op dreef waren. Sahal werd met 1 punt laatste, Quinn begon goed met 1,5-2, maar deed toch teveel slechte zetten voor een hoge klassering. Misschien was hij nog moe van de NJC-wedstrijd van de dag ervoor, die pas om 23.00 uur afgelopen was. Er had makkelijk 1 punt meer ingezeten. Sahal was aan het kuchen, wellicht de voorbode van een griepje?

In de F-groep ook twee Matadoren, die niet bijzonder presteerden. Abe behaalde 50%, Luka een puntje minder.

Rinse heeft dit seizoen al veel prijzen gewonnen. Omdat de rating minder vaak wordt bijgewerkt, speelde hij vaak in een te lage groep voor zijn nivo. De organisatie had besloten de niet officiele noordelijke ratings van mijzelf te gebruiken, die wel actueel zijn, maar iets anders worden berekend. Hierdoor speelde hij wel op zijn eigen nivo en weer werd hij eerste! Het was de spannendste groep van de dag. Rinse eindigde met twee andere spelers op 4 punten en won op onderling resultaat. In dezelfde groep behaalde Choky 50%.

In de I-groep tenslotte, scoorde Amruth 3 uit 7.

Eindstanden

Verslag

 

 

 

Matadoren goed op dreef in Dokkum

Dokkum is een bekende plaats: Bonifatius werd er in 754 in de buurt vermoord, Sinterklaas kwam er vorig jaar aan en het is de laatste stempelpost van de Elfstedentocht. Vorig jaar werd Dokkum bekend door een halfdronken wedstrijdleider en het meest rommelige GP-toernooi van het seizoen. Toch ging er nog een flink aantal Matadoren naar toe, en niet zonder succes.

Sono en Gianluca speelden mee in de A-groep (Vette pech, zou een Friese schaakmedewerker zeggen). Sono werd daarin derde, GL eindigde een plaatsje lager. In de B-groep waren de hoofdprijzen voor Matteo en Tommaso. De C-groep werd gewonnen door Quinn, terwijl Gijs de E-groep won. Alle groepen werden gewonnen door niet-Friezen. Dat zal ze leren!

 

NOSBO-PJK dag 2: Choky kampioen, Sono naar het NK

Ook op de tweede dag werd een Matador NOSBO-kampioen. In de gecombineerde FGH-groep (spelers geboren in 2010-2011-2012) was Choky de favoriet bij de H-tjes en dat maakte hij ook meer dan waar. Er waren in totaal 11 spelers in deze categorieën, die een round-robin toernooi speelden. Choky won 9 van zijn 10 partijen en eindigde gedeeld 1e met Samuel Oude Groeneveld, een F-speler. Choky mag nu naar de Nationale Pupillendag, die in juni in Meppel wordt gehouden.

De NOSBO heeft een goede D-lichting. Naast de eerste 12 van de eindstand, behoren daar ook nog twee andere spelers die niet van de partij waren. Op voorhand waren Noel Koene (Hoogeveen) Leon Niemeijer (Assen) en de minder hoog gerate, maar wel meest ervaren speler, Levi Sekema (Staunton), favoriet. Sono, Matteo en wellicht Sahal zouden kunnen strijden om de vierde plek, die ook recht geeft op een NK-plaats. Inderdaad maakte Noel en Leon hun favorietenrol waar. Op onderling resultaat werd Noel kampioen. De strijd om de andere podiumplaatsen bleef tot het eind toe spannend.  Matteo, die in de 8e ronde had kunnen winnen van Noel, nam revanche op zichzelf en versloeg gedeciteerd Levi, die op dat moment derde stond. Sono versloeg de laatste ronde Eliot Horenberg. De E-kampioen van vorig seizoen kende een slechte start, kwam terug tot op op de hoogste borden om in de laatste ronde door Sono te worden verslagen. Daarmee passeerde Sono Levi en kwam op het erepodium terecht! Een mooie beloning: drie dagen NK D in Rijswijk in de Hemelvaart. Sono eindigde op zes punten, een punt meer dan Matteo en Sahal. Op wp werd Matteo zesde en Sahal negende. De vierde Matador, Mike, behaalde 50% in het negenrondig toernooi. De Matadoren deden het redelijk, maar er zit nog veel meer in. Grootste mankement bij iedereen is veel te snel spelen. Je mag best winnen met nog 13 minuten op de klok, maar als je verliest en je hebt die tijd nog over, heb je toch iets verkeerd gedaan. Ik zal eens nadenken hoe dat verbeterd kan worden.

Sinds de AB-spelers zich niet meer kunnen plaatsen via regionale voorrondes voor het NK,  zijn bij de meeste regionale bonden de persoonlijk kampioenschappen in deze categorieën doodgebloed. Zo niet in de NOSBO. Tien spelers, zonder Matadoren, speelden 7 ronden Zwitsers. Wellicht is het relatief grote aantal spelers te danken aan het prijzenfonds.  De C-speler Loek van der Hagen, die zijn eigen categorie ook al gewonnen had werd ongeslagen kampioen. Dit weekend werd hij 130 euro rijker! Wel moet worden gezegd dat de sterkste spelers niet aanwezig waren. Jonas Hilwerda en Eelke de Boer voelden zich veel te sterk voor dit toernooi, om van de grootmeesters Van Foreest maar te zwijgen.

Was de verslaggeving op internet op de eerste dag nog zo goed, na een goed begin, was daar op dag 2 niets meer van te merken, terwijl er toch zoveel meer te vertellen was. Nu, een dag na afloop van het toernooi, is er nog steeds geen goed inhoudelijk verslag. Heeft niemand van de vijf organisatoren tijd daarvoor? En kinderen hebben een achternaam! Voor de niet-jeugdschaakvolgers zegt een voornaam helemaal niets, en vermeld ook clubs! Gelukkig bleven de live-uitslagen wel komen. Er werd eindelijk ook gedacht aan het publiek in de recreatieruimte, want er werden zelfs tussenstanden opgehangen. Helaas nogal sporadisch, maar het begin is er! Toeschouwers hebben recht op informatie, ook degenen die geen smartphone hebben.

De drie groepen speelden een verschillend tempo en een verschillend aantal ronden. Niet ideaal als je in een zaal speelt. Toch had ik niet het idee dat men veel last had van het opstarten van een andere groep, want dat gebeurde iha erg rustig. De wedstrijdleiders hadden daar goed de hand in. Maar het is natuurlijk wel handiger om speeltempo en ronden gelijk te trekken, of meerdere speelzalen te gebruiken.

De NOSBO heeft de afgelopen jaren het toernooireglement teruggebracht tot in A-viertje, waar men meerdere kanten mee uit kan. Iedere wedstrijdleider weet dat een goed regelement een regeling bij gelijk eindigen bevat. Dat ontbrak bij dit PJK. Mondeling werd meegedeeld dat bij gelijk eindigen het onderling resultaat gold. Een normale regeling, maar omdat het nergens gepubliceerd is, aanvechtbaar. Helemaal raar ging het er aan toe in de beslissingswedstrijd om de vierde plaats in de D-categorie. Rogier Visser speelde zo goed als geen toernooien meer na zijn winst in het BSK Groningen, maar is het schaken nog niet verleerd. Hij eindigde met Levi, schoolgenoot, op 5,5 punten met als onderlinge resultaat remise. Beslissingswedstrijden dus, die nergens gereglementeerd staan. Levi had wellicht op grond van de eindstand een NK-plaats kunnen claimen. De twee vluggertjes eindigden in 1-1, waarbij Rogier minimaal een keer een onreglementaire zet deed die werd gezien door Levi. Maar op grond van het nieuwe een jaar oude reglement kan met een onreglementaire zet geen winst meer worden geclaimd. Daarna een beslissingsvluggertje met 6 tegen 5 minuten waarbij wist moest winnen. Levi ging echter door zijn vlag, maar had daarvoor al twee keer geclaimd toen Rogier een onreglementaire zet produceerde. De wedstrijdleider liet echter doorspelen. Grote consternatie, wie won er nu? Onder welk reglement werd er gespeeld? Bij het rapidschaak is tweede onreglementaire zet ook verlies, maar bij de eerste keer moet de tegenstander in ieder geval extra tijd krijgen. In de beslissingsdriekamp bij de meisjes leidde een onreglementaire zet wel tot verlies. Uiteindelijk bleek alle consternatie voor niets. Rogier had geen zin in een NK. Dat had hij beter vooraf kunnen zeggen.

Moraal: zorg dat je de reglementen op orde hebt en zorg voor goede en goed geïnstrueerde wedstrijdleiders.

Het toernooi werd beslist beter georganiseerd dan voorgaande jaren, maar is nog lang niet op het nivo van wat het ooit was. Hopelijk leert de NOSBO van haar fouten, maar gezien de recente geschiedenis, ben ik niet optimistisch.

Uitslagen en standen

Verslag

Quinn NOSBO-kampioen categorie E

De NOSBO organiseert dit seizoen de persoonlijke jeugdkampioenschappen in de kerstvakantie. De laatste jaren werd dit toernooi in de voorjaarsvakantie gehouden. Dit zou dan echter te weinig deelnemers trekken omdat veel mensen op wintersportvakantie zouden zijn. Of het een verstandige beslissing is, moet de in de loop van volgende seizoenen worden bekeken. Op deze editie hebben zich behoorlijk in ieder geval veel spelers opgegeven, ook in de AB-categorie. Nadeel van de kerstvakantie is, dat je het nooit structureel kunt houden. Er zijn jaren dat de spelers al op 3 januari weer naar school moeten. Tenzij je het wilt laten samen vallen met het schaakfestival.

Er waren nog een paar veranderingen. Er wordt gespeeld in het buurthuis Hoogkerk. Een uitstekende locatie: goede speelzalen, nevenruimtes, bar met goedkope prijzen, goede parkeergelegenheid. Vele malen beter dan het Denksportcentrum. Daarnaast is een aantal nieuwe mensen betrokken bij het toernooi en was de verslaggeving op internet uitstekend. Zowel de indeling als standen werden live gepubliceerd en ook werd er een klein live-blog bijgehouden met foto’s en diagrammen. Nog een klein verbeterpuntje: zet de meest actuele dingen bovenaan. De organisatie had besloten om opeenvolgende leeftijdscategorieën op verschillende dagen te laten spelen, waardoor D-spelers in de C-groep konden meedoen, E-tjes in de D, en FGH-spelers in de E. Een uitstekende zet.

Het deelnemersaantal in de C- en D-categorie is redelijk en goed, in de AB-categorie meer dan goed, maar in de EFGH-groepen ver onder de maat. In de E-groep waren slechts drie spelers, waarvan eentje zelfs nog een f-je was. In zo’n geval is het beter de groep maar samen te voegen met de FGH- of D-categorie. Voor de spelers een leuker toernooi, want nu speelde men een dubbelrondig systeem, waarbij er steeds iemand vrij was. Daar word je niet vrolijk van.

67% van de E-deelnemers was Matador. Quinn won het toernooi na barrage tegen Eli Alia Jorritsma van de Paardensprong. Beiden versloegen Amruth, en speelden onderling 1-1. De snelschaakbarrage won Quinn met 2-0. Eli Alia was iets te traag. Hij plaatste zich hierdoor voor het NK in Waalwijk, dat met de Pasen plaats vindt.

Het niveau was niet al te hoog. De nummers een en twee geven nog teveel stukken weg en maken hun opening nog lang niet altijd af. Tekenend was de 2e barragepartij, waarin Quinn met een enorme grafzet zijn koningsstelling verzwakte, maar Eli Alia daar geen gebruik van maakte en toen een van haar torens weggaf. In plaats van simpel mat in 2 te geven, koos Quinn vlak daarna voor een kwaliteitswinst. Hij zal met dit nivo niet boven de 50% komen op het NK. Bij de meisjes is het landelijke niveau een stukje lager. Wellicht dat Eli Alia zich in de subtop kan nestelen. Ze won al eens een prijs op de landelijke pupillendag.

In de C-categorie was er een speler die met kop en schouders boven iedereen uitsteeg: Loek van der Hagen (Groninger Combinatie) kwam, zag, en overwon. Alleen Arjen de Vries kon een klein beetje in zijn buurt blijven. De anderen hadden een veel minder nivo. Voor een drietal spelers Noel Koene, Leon Niemeijer en Sono was dat geen schande. Zij zijn nog D-speler en voor hen gaat het vooral om het toernooi op zaterdag. Nu eindigden ze op de plaatsen 3-4-5. Sono had de winst voor het grijpen in het laatste duel tegen Noel, maar toen hij eindelijk ging nadenken, weigerde hij twee pionnen te slaan en ging akkoord met remise. Bij een leertoernooi moet je altijd proberen te winnen, desnoods verlies je, maar dat is geen ramp. Beter dan in 10 minuten remise te spelen.

In het algemeen was het nivo onder de maat. Loek is Nederlandse top. Arjen zou misschien iets kunnen laten zien op een NK (maar er is maar een plaats voor de NOSBO), maar de anderen zijn veel te zwak. Wel moet worden gezegd dat twee goede spelers niet van de partij waren. Legden Jael Wierenga en Nanne van Foreest zich bij voorbaat neer bij de suprematie van Loek?

Er zijn twee belangrijke punten die verbeterd moeten worden aan het NOSBO-jeugdkampioenschap. Ten eerste het aantal deelnemers in de jongste leeftijdscategorieën. Ik denk dat je niet meer deelnemers krijgt door het in de kerstvakantie te houden. Velen hebben nog weinig toernooiervaring en doen wellicht andere dingen in de vakantie, niet wetende dat dit het belangrijkste toernooi is. Organiseer het E en FGH-kampioenschap zo laat mogelijk in het seizoen. Opgave voor het NK E is uiterlijk 1 maart, dus het toernooi kan nog zo’n 1,5 maand later gehouden worden. Wil je niet in een vakantie zitten, kijk dan of het gelijk met een Grand-Prix kan worden gehouden. Het tempo op het NK is 25 minuten + increment, regionaal is een tempo 20 minuten prima. Het FGH-toernooi kan zelfs in april worden gehouden. En stel het toernooi open voor niet-leden. Veel schoolschakers behalen in maart en april hun stap 1 diploma en kunnen dan het seizoen afsluiten met een leuk toernooi en hun krachten meten met leeftijdgenoten van andere scholen en clubschakers. Je krijgt een veel leuker toernooi en spelers die zich eventueel plaatsen, maak je versneld KNSB-lid. Het argument, door de NOSBO gebruikt, dat de KNSB dit niet accepteert is onzin, het wordt in sommige andere bonden ook gedaan.

Voor de C- en D-categorie ligt het tempo veel te laag. Het is gewoon een GP-tempo, terwijl het tempo op het NK 1,5 uur + increment en 50 minuten + increment is, met notatieplicht. Ten principale moet je een kwalificatietoernooi een tempo geven dat in die richting gaat. Minimaal iets van 30-45 minuten, met uiteraard ook notatieplicht. Het toernooi zal dan ook langer dan een dag moeten duren. Het zal wellicht een aantal spelers aan de onderkant kosten, maar als je nog niet aan dat tempo toe bent, heb je op een NK niets te zoeken en kun je beter GP-toernooien spelen. Het NOSBO-PJK moet in de eerste plaats een toernooi zijn wat goed is voor de betere spelers.

Ook de aankleding van het toernooi kan beter. Naambordjes, partijen invoer bijvoorbeeld. Laat zien dat het PJK het belangrijkste regionale toernooi van het jaar is, en wat meer dan een veredeld GP-toernooi.

 

Grand-Prix Schaakfestival: opnieuw vijf keer raak

Tijdens het Groninger Schaakfestival wordt ook altijd een Grand-Prix toernooi georganiseerd. Hieraan namen 10 Matadoren deel, waarvan er vijf in de prijzen vielen.

In de B-groep eindigde Matteo als tweede. Hij won van de nummer een, een jongen uit de SBO, van een club met bijna dezelfde naam: Mat-ador, maar verloor twee andere partijen. Sono begon slecht met een paar nullen, maar knokte zich terug en behaalde toch nog drie punten.

In de C-groep had Sahal het moeilijk. Hij behaalde slechts twee punten en mag een karrevracht ratingpunten inleveren. Ook deze groep werd gewonnen door iemand van veraf. Lars Nobbe komt uit den Bosch.

In de D-groep zaten drie Matadoren. Quinn werd hier eerste met 6-7. Deze groep eindigde met een echte finale, want Milton Talen Alercon, een talentvolle G-speler uit Meppel (en zoals zoveel talentvolle jeugdschakers een moeder uit Peru of een ander ver land), had na zes ronden evenveel punten als Quinn. De beslissende partij werd door de onze gewonnen. Abe had het zwaar in deze groep en finishte op twee punten.

In de E-groep ook drie Matadoren. Na een paar mindere toernooien pakte Gijs een prijs. Hij werd tweede. Ook hier de beslissende partij in de laatste ronde. Gijs verloor helaas van Diana Koolman, inmiddels een tweedeklasser die weer is gaan schaken, nadat ze vroeger van mij schaakles op de OBS Ter Borch had gekregen. Amruth en Choky zitten vaak in dezelfde groep, zo ook deze keer. Maar nu maakten ze geen potten klaar.

In de F-groep zat Rinse. Door het onnozele ratingsysteem wordt zijn rating niet aangepast (pas in februari verschijnt de nieuwe KNSB-lijst) en mag hij huishouden in lage groepen. Hij werd nu derde. Weer een beker, maar op zich geen bijzondere prestatie. In totaal scoorden de Matadoren 55%. 

Naast de clubschakers deden ook Mattias Weening, Leon Elting en Ties van der Hoorn van de scholen waarop ik les geef, mee en natuurlijk Ozein. Voor Ties was het zijn eerste toernooi. Geen van hen viel in de prijzen Opvallend, want dat was Mattias nog niet eerder overkomen.

Wie nou precies verantwoordelijk was voor alles, is me niet geheel duidelijk. Als contactpersoon staat de jeugdleider van de NOSBO vermeld, net als e-mailadres als jeugdleider. Maar de zaal werd een dag van te voren ingericht door de organisatie van het Schaakfestival.

Als de NOSBO dit toernooi daadwerkelijk organiseert, dan moet dat natuurlijk een voorbeeld zijn voor andere GP-toernooien. In sommige opzichten was het ook leuk georganiseerd: er was een verloting en vele hapjes en drankjes. En de bedenker van de meest originele schaakwens voor 2019 kreeg ook een prijs.

Het is goed om een toernooi aan te kleden met leukigheden. Maar dat verplicht je natuurlijk niet om de rest te laten versloffen. Bij veel toernooien is publiciteit onder de maat. Zowel vooraf, tijdens als na het toernooi. Ook bij dit toernooi was de informatievoorziening weer het zwakke punt.

Nergens een deelnemerslijst op rating en naam. Tijdens het toernooi werden toeschouwers ver van de borden gehouden, zodat ze weinig konden zien. Heel dom, want sport is er ook voor de toeschouwers en trainers. Tussen de borden lopen kun je verbieden, maar om nou iedereen op minimaal vijf meter afstand van het dichtstbijzijnde bord te houden, gaat te ver. En als je dat doet, zorg er dan voor dat elders in de speelzaal tussenstanden worden opgehangen.

En na afloop moeten snel de uitslagen online met een verslag en foto’s. De uitslagen stonden dezelfde avond al op de NOSBO-site, dankzij de NOSBO-voorzitter, die ook een klein scorebord-journalistisch verslag schreef. Veel meer kon hij ook niet doen, want hij was er niet bij.

Maar nu, drie dagen na afloop van het toernooi, is nog steeds niets inhoudelijks te vinden. Ook buiten de informatie over de Matadoren is genoeg te schrijven. Beslissingsvluggertjes in de A- en C-groep, de nieuwjaarswens kan online. Iets over de mensen van buiten het NOSBO-gebied, etc.

Is het luiheid, onkunde, gemakzucht, arrogantie of desinteresse? Ik weet het niet. De verantwoordelijke in kwestie had genoeg tijd, want tijdens de laatste ronde van het schaakfestival zat ze in de kantine te breien.

De desinteresse voor de schaaksport zou kunnen blijken uit de twee toespraken voorafgaand aan het toernooi over rating en van verliezen kun je leren die bij elkaar 10 minuten duurden. Daar zit niemand op te wachten. Zet spelers achter de borden, publiceer de indeling (niet voorlezen), leg de voornaamste (huishoudelijke) regels uit en je kunt in twee minuten starten.

Gebrek aan respect voor de spelers was er ook. Tijdens het beslissingsvluggertje om de eerste plaats in de A-groep werd de zaal al opgeruimd, wat voor veel lawaai zorgde. De tijdswinst die je daarmee haalt is slechts vijf minuten en de moeite niet waard.

Raar was de plaatsing van de A-groep. Deze bestaat meestal uit kinderen die een ander tempo spelen. Ik stelde voor, een dag voor het toernooi, om deze groep in de zaal van het reguliere toernooi te laten spelen. Dan geen last van het opstarten van de andere groepen. Het leek de toernooidirecteur een goed idee. Nadeel was dat de A-groep dan los van de overige groepen zou komen te staan. Op de dag zelf was gekozen om toch samen met de overige groepen te spelen. Reden: ""De hoofdarbiter was bang dat de kinderen te veel lawaai zouden maken." Aart Strik beweerde echter dat hij dat nooit gezegd zou hebben. Ik kan natuurlijk niet zeggen, wie er gelijk heeft, maar dat de NOSBO-jeugdleider zich niet goed kan verplaatsen in schakende kinderen, is hier weer een voorbeeld van.

Als de NOSBO-jeugdleider al niet het goede voorbeeld geeft, wat moet je dan van andere toernooien verwachten? Het zijn slechte tijden voor het georganiseerde jeugdschaak.

De eindstanden zijn te zien op de NOSBO-site 

Vijf keer raak in Jacobaparochie

Lasker organiseert altijd op de eerste zaterdag van de kerstvakantie een Grand-Prix toernooi. Ondanks de afstand gingen er nog altijd 8 Matadoren naar het noorden van Friesland. Vijf van hen vielen in de prijzen, een goede score. Het was een leuk toernooi zeiden vele deelnemers en ook ouders die ik sprak waren tevreden over de organisatie. Dat die organisatie goed was, bleek wel uit de publiciteit voor en na het toernooi. Een keurige poster met verzoek die door te sturen naar jeugdleden en binnen een dag stonden de uitslagen online en kreeg ik in de mail een inhoudelijk verslag. Het kan dus wel! Verder was het leuk dat er VVV-bonnen te winnen waren ipv van bekers. 

Sono won de B-groep met overmacht, althans volgens de scorebordjournalistiek. De partijen heb ik natuurlijk niet gezien (werkzaam op het schaakfestival). Maar 100% behalen, gebeurt niet vaak. Matteo werd in deze groep derde. Sahal viel net buiten het podium. Abe deed het uitstekend in de C-groep met ook een derde plaats, op SB bleef hij twee anderen voor.  Quinn deed het nog ietsje beter en eindigde in deze groep als tweede. Na vele lage klasseringen eindelijk een prijs! De aanhouder wint.

Choky is wellicht de verrassing van het seizoen. In de D-groep had hij dit keer weinig in te brengen en scoorde slechts twee punten. Amruth is in dit seizoen toernooien gaan spelen. Soms gaat dat goed, soms wat minder. Deze dag was een van de mindere. Rinse speelt al lange tijd door het nieuwe ratingsysteem in een te lage groep. Weer viel hij in de prijzen, nu een tweede. Jammer dat hij het onderlinge duel van de nummer 1 verloor.

De prestatie van de dag was wellicht de 100% score van Ozein, het vijf-jarige broertje van Sahal en Choky, in de G-groep.

Als er veel deelnemers van een club zijn, is er altijd wel iemand die niet de vorm van de dag heeft, iemand die te laag of te hoog wordt ingedeeld, zodat je gemiddeld op 50% moet uitkomen. Als het percentage echter boven de 60 ligt, heb je het als club goed gedaan. De Matdoren scoorden (zonder Ozein) 61%.

Verslag en eindstanden zijn te zien op de site van de Friesche Schaakbond

Matadoren starten NJC met gelijkspel tegen Hoogeveen

De Noordelijke jeugdschaakcompetitie bestaat al een aantal seizoenen. Een jaar of vijf geleden ontstaan om jeugdspelers die in de hoogste groepen van de Grand-Prix toernooien spelen de gelegenheid te geven langere partijen te spelen. Aan de competitie kunnen spelers tot een jaar of 18 meedoen uit de drie noordelijke provincies. Het bleek een goede zet. Jaarlijks doen tussen de 8 en 12 teams mee. De organisatie is in handen van de clubs, de bonden staan hier buiten.

Dit seizoen bestaat de organisatie deels uit nieuwe mensen, zo werd gezegd. Maar ik zie op de lijst slechts een nieuw organisatrice.

In ieder geval kwam de organisatie laat op gang. Er is nooit een officiele aankondiging gestuurd met opgaveformulier. Wel werden e-mals verspreid met speeldata en vraag om mee te doen. De eerste speeldag werd uiteindelijk een maand verschoven en verplaatst naar half december. Er was in eerste instantie een een oneven aantal teams. Wanhopig werd geprobeerd om het aantal even te maken, wat resulteerde in de opgave van nog twee extra teams.

Pas op de dinsdag voor de eerste speeldag werd het reglement gestuurd met vermelding dat de teamsamenstelling een dag later opgegeven moest worden. Pas een dag van te voren werd de indeling bekend.

Raar dat er zo laat en zo weinig informatie kwam. Twee van de drie organisatoren hebben laten zien met het GP-toernooi in Ten Boer de landelijke pupillendag/Meppel aan zet een goed toernooi neer te kunnen zetten en weten dat behoorlijke informatievoorziening van belang is.

De eerste speeldag verliep voorspoedig, zei een van de ouders vanuit Meppel en ook het verslag op de site van MSV is dat te lezen. Dat zal vast het geval zijn, maar een verkeerde kleurverdeling is natuurlijk slordig. Er is gekozen voor jonge wedstrijdleiders, hebben die wel het gezag om dat te kunnen?

De informatievoorziening achteraf is ook lang niet optimaal. Er staan slechts uitslagen op de site van Meppel, die bovendien ook gemaild zijn. Maar waar zijn de persoonlijke uitslagen? En kunnen alle opstellingen en informatie over speellocaties, speeltijden niet op een site geplaatst worden? Op de NOSBO-site gebeurt toch vrijwel niets. Wellicht komt dat nog.

De Matadoren spelen voor het eerst mee en speelden hun eerste wedstrijd gelijk tegen de andere nieuwkomer, Hoogeveen. Of dat goed of slecht is, of er geluk bij kwam kijken, kan ik niet zeggen, want de sterkte van de teams staat nergens vermeld. Slechts zes spelers hadden interesse, maar Luca en Gianluca spelen ook bij Staunton mee. Dus maar een team geformeerd, waarbij ook de reserves een paar keer mogen spelen.

Inmiddels staan de uitslagen online. Dat was al zo sinds zaterdag, maar is goed geheim gehouden. Geen link vanaf de homepage van de NOSBO. De eerste twee borden verloren van veel hoger gerate tegenstanders. Tommaso was veel sterker dan zijn tegenstander, zodat Abe eigenlijk voor het verrasende gelijke spel zorgde. Hij had een ongeveer gelijke rating als zijn tegenstander, maar won wel.

Volgende wedstrijd of wedstrijden is/zijn op 18 januari in Winschoten.

Verslag van de eerste speeldag staat ook op de site van Meppel

De uitslagen zijn hier te vinden

Drie groepswinnaars op Gasterra toernooi

Jaarlijks organiseert de Groninger Combinatie i.s.m. Gasterra een grand-prix toernooi. Helaas kon dat vorig seizoen niet doorgaan, daarom werd dat toernooi verplaatst naar het begin van dit seizoen.

Gasterra is een royale sponsor. Gratis entree voor de deelnemers en hoefden de consumpties, ook voor de begeleiders, niet betaald te worden. Er was ook voor iedereen snoep en chips. Zou dat de reden zijn dat dit toernooi zo populair is?

 

Aan de organisatie kan die populariteit zeker niet te danken zijn. Zoals vaker was zowel het begin als het eind van het toernooi uitermate rommelig. Nergens was te zien in welke groep spelers zaten. De groepen waren al uitgeschreven, maar nergens neergelegd. Een rommelig welkomstwoord, de indeling werd voorgelezen, terwijl het veel handiger is om deze te publiceren. Het duurde lang voordat iedereen achter het bord zat. Het toernooi begon dan ook met 25 minuten vertraging.

Nodig is dat allemaal niet. Er is een goed, zei het ietwat verouderd draaiboek, maar de kern is nog steeds goed. Waarom wordt dit niet gelezen? Zowel in Veendam als in Groningen was dit onder de maat.

Daarnaast waren nergens tussenstanden te zien, er was geen tijdschema opgehangen en begonnen de groepen lang niet allemaal tegelijkertijd. Ik vermoed dat voor de zeskamp in het grote kantoorgebouw vlak bij het station best een aparte ruimte geregeld had kunnen worden.

Ook de prijsuitreiking was verschrikkelijk. De spelers stonden te dicht bij degene zie de bekers uitreikte, zodat niemand het goed kon zien. Bovendien was het erg donker. Waarom niet op een meer centrale plek met voldoende licht gekozen en de spelers achter de borden gezet? Met ouders/begeleiders aan de zijkant zou iedereen voldoende zicht hebben op de slotceremonie. Het is niet erg dat mensen fouten maken, wel als ze elk jaar opnieuw dezelfde maken en de NOSBO daar niets aan doet.

Maar ook de NOSBO-jeugdleider is ongeveer van het zelfde laken een pak. In de wandelgangen hoorde ik het gerucht dat ze toch aanblijft. Dan verandert er nog steeds niets en blijven er dingen liggen. Mensen hadden aangeboden in een jeugdcommissie plaats te willen nemen, maar bijna een volle maand nadat dit was aangenomen door de jeugdleidersvergadering hebben deze mensen nog steeds niets gehoord.

Om nog even positief af te sluiten voordat de prestaties van de Matadoren worden bekeken: De GC had voor alle groepswinnaars een training van iemand van hun eerste team beschikbaar gesteld. Daar gaan de Matadoren zeker gebruik van maken. Gasterra had voor de nummer laatst van elke groep een handdoek. Sommigen waren er al voor de prijsuitreiking vandoor gegaan. Dom, gooi nooit de handdoek in de ring!

Drie Matadoren acteerden in de B-groep. Van hen werd Gianluca derde, omdat hij het onderlinge duel van Sono won. Matteo eindigde als vijfde.

De C-groep werd gewonnen door Sahal, voor Tommaso. Mikhail werd hier vijfde.

Ook in de D-groep drie Matadoren. Luka won voor de tweede keer in een week een beker, net voor Abe. Quinn, die deze dag snel en ongeinspireerd speelde, eindigde als laatste. Helaas zonder handdoek.

Het niveauverschil tussen de D- en E-groep was gigantisch. Toch was het een fantastische prestatie van Choky om al zijn partijen te winnen. Hij was de jongste speler en nog maar net begonnen in stap 1. Matzetten met een toren ging bijna perfect!

In de F-groep pakte Amruth zijn tweede schaakbeker door de groep met 4,5 punten te winnen. Rinse is dit seizoen goed op dreef en werd nu tweede.

De Noordelijke Jeugdrating wordt niet meer berekend. Reden dat sommige spelers in te hoge of lage groepen zaten. In een vorig verslag zei ik dat al over Rinse. Hier zag ik dat bv ook bij een schoolschaker uit stap 2 die al diverse prijzen gewonnen had. Natuurlijk had hij in een veel hogere groep dan de H-groep moeten zitten. Waar hij overigens slechts derde werd. In een lagere groep dan Masato, die in een te hoge groep slechts een half punt scoorde.

Na een aantal afmeldingen werd gekozen voor vier groepen van 7, zodat elke ronde vier spelers vrij waren. Onhandig. Waarom niet gekozen voor twee extra groepen van zes, zodat de overige groepen 8 spelers konden tellen?

Kortom: goede, genereuse sponsor, mooie locatie, goede prestaties van de Matadoren, maar een organisatie die onder de maat was.

Eindstanden en een verslag zijn te zien op de NOSBO-site

 

Goede prestaties Matadoren in Veendam

Een Grand-Prix op een zondag. Gebeurt niet vaak, maar in Veendam is wel eerder op zondag geschaakt. Er kwamen 52 spelers af op het toernooi in het Winkler Prins College af, waaronder 12 Matadoren.

Er is een draaiboek om een goed GP-toernooi te organiseren, waarin ook een tijdschema zit. Hanteer je dit, dan is de basis goed en kun je binnen het concept dingen op je eigen manier doen. Het draaiboek is ietwat achterhaald, vooral omdat er te weinig jeugdbestuur is in de NOSBO en er dus dingen blijven liggen, zeker als ze iets minder belangrijk zijn. Maar steeds minder verenigingen houden zich aan het draaiboek. Er werd in Veendam geen centrale deelnemerslijst op rating/alfabet opgehangen, tussenstanden waren moeilijk te zien en de groepen waren van te voren niet uitgeschreven. Daardoor werd een groep niet ingedeeld omdat dat in de haast tussen registratie en start toernooi werd vergeten. Foutjes maakt iedereen, maar als je je aan de procedure houdt, is de kans daarop kleiner. Na een lange toespraak begon het toernooi. Ook hier was het draaiboek niet gelezen. Groepen van gelijke grootte moeten gelijk beginnen. Zorg dat je voor elke ronde wat zegt, zodat je even de aandacht hebt en het stil is. Helaas werd alle informatie aan het begin van het toernooi gegeven, waardoor het een en ander verloren gaat.

Drie spelers deden mee in de B-groep. Sono werd tweede, met evenveel punten als Rowin Berghuis van Ten Boer, maar hij had het onderlinge duel verloren door een stom openingstrucje. Kwaliteit van Sono is dat hij geleerde dingen snel in praktijk kan brengen, maar hij heeft ook een mindere eigenschap: te veel gericht op winnen ipv het spel zelf, waardoor hij soms niet geinteresseerd is in analyses en dan was deze openingsfout hem vast niet overkomen. Dit heb ik al diverse malen laten zien. Gianluca heeft wellicht het beste strategisch inzicht, maar is af en toe wisselvallig. Tegen Sono liet hij een geweldige partij zien, waardoor hij optimaal profiteerde van een slecht opgestelde loper (ook al een openingsfout die diverse malen is verteld, maar waarbij Sono niet oplette). Tegen Matteo had GL een dame kunnen winnen, maar speelde te snel en maakte toen remise. Voor het toernooi prettig, anders moesten er beslissingsvluggertjes worden gespeeld. Matteo heeft veel kennis in huis, maar kan slecht met tegenslagen omgaan. Als het niet draait, speelt hij snel en onverschillig, waardoor hij met nog minder punten naar huis gaat dan mogelijk. In Veendam had hij zo’n dag.

In de C-groep werd Tommaso gedeeld eerste, maar op or tweede. Hij speelt vaak leuke partijen en is erg koningsgericht. Helaas vergeet hij wel eens zijn eigen veiligheid en rokeert hij niet, waardoor zijn tegenstander ook kansen krijgt. Syaf is ook iemand die erg creatief speelt, maar ook vaak te snel. Krijgt hij iets meer rust, dan gaan zijn resultaten omhoog. Nu behaalde hij 3 punten en werd 7e. Opvallend: Hij behaalde al zijn punten tegen spelers die hoger eindigden in het klassement.

Mikhail werd derde in de D-groep. Een mooi resultaat, wat nog beter had kunnen zijn als hij van de nummer 1 had gewonnen. Met een stuk meer had dat gekund, maar ook hier weer iets zeer leerzaams: door nog meer materiaal meegraaien ipv de koning veilig neerzetten krijgt je tegenstander kansen. Abe speelde een wisselvallig toernooi en werd 5e met 50%

De E-groep werd een prooi voor Luka. Hij stond slechts een remise af. Na Leeuwarden opnieuw een goede prestatie. Choky, eerste stapper, werd hier vierde. Een goed resultaat voor de jongste deelnemer van de groep, maar wel jammer dat hij al voor de tweede keer net naast de prijzen greep. Amruth eindigde vorige week in Leeuwarden nog voor Choky en viel in de prijzen, nu werd hij vijfde.

In de F-groep moest Rinse vluggeren om de podiumplaatsen. Net als twee andere spelers had hij zes punten behaald. Bij het vluggeren, dat ik niet goed heb gezien, omdat de partijtjes tijdens de prijsuitreiking plaatsvonden, werd hij uiteindelijk 2e. Opnieuw een mooie prijs voor hem. Normaal gesproken krijg je dan meer rating en kom je steeds in een hogere groep, maar omdat de NJR stil ligt, blijft zijn rating gelijk (de KNSB vervangt die slechts per drie maanden) en kan hij lage groepjes blijven winnen. Gijs werd vierde in deze groep. Hij is nog een echte tweede stapper. Veel chaos op het bord, nog veel trucjes overziend door wat te snel spel. Iets meer kijken wat je tegenstander van plan is en iets betere mentale hardheid en hij gaat in de toekomst ook prijzen pakken. Zijn kennis, enthousiasme en taktische vaardigheden zijn daarvoor te goed.

Er waren een paar leuke nevenactiviteiten: een prijsvraag en een schaakwinkel met black Friday aanbiedingen. De bar was goed en goedkoop. Volgend jaar met een iets betere organisatie aan het begin, zeker weer een aanrader.

Eindstanden en verslag van de organisatie op de NOSBO-site

Matadoren spelen niet voor sinterklaas in Leeuwarden

De Friese Grand-Prix toernooien zijn altijd geklusteerd in de wintermaanden. Als de oogst binnen gehaald is, heeft men tijd om te schaken en zodra er weer gezaaid moet worden en de koeien naar buiten gaan, kan dat natuurlijk niet meer. Het eerste GP-toernooi vond tijdens de sinterklaasintocht plaats in Leeuwarden. De 42 deelnemers hebben niets gemerkt van de sinterklaasrellen van de SC Cambuur hooligans die voor meer zwart op straat demonstreerden en ook iets meer deden dan alleen demonstreren.

42 Deelnemers is bijzonder matig. Zeker als je bedenkt dat ongeveer de helft van buiten Friesland afkomstig was. Met het jeugdschaken in Friesland gaat het bijzonder slecht, wellicht Philidor, de organiserende club, uitgezonderd. Ook op Schier was geen enkele Fries te bekennen, en ook in Hoogeveen was het aantal Friezen op de vingers van een halve hand te tellen.

Het toernooi verliep rommelig. De A-groep, bestaande uit 6 personen, speelde in een aparte zaal. De andere groepen telden 8, 9 en 10 deelnemers, speelden met 15, 12,5 minuten en zonder klok, waardoor alle groepen steeds op verschillende tijden begonnen. In de eerste ronde waren twee Matadoren in de C-groep vrij. Iemand was niet op komen dagen (kwam later wel), maar van de 9-koppige groep werd niet teruggebracht tot 8, wat wel zo logisch zou zijn geweest. Waarvoor is anders een registratie? Met dit deelnemersaantal was het logischer geweest om nog een extra groep van 6 te maken en de rest groepen van 7 en 8. Verder bleek dat in de A-groep om de plaatsen 2 en 3 moest worden gevluggerd, en dat werd voor de algehele prijsuitreiking gedaan. Gevolg: iedereen moest een klein half uurtje wachten.

Elf Matadoren reisden af naar de culturele hoofdstad van Europa. Van hen speelde Sono in de hoogste groep. Die bleek iets te zwaar voor hem en hij verloor al zijn wedstrijden.

De B-groep werd een prooi voor Tommasso en Gianluca, die op de eerste twee plaatsen eindigden. Tommasso won van zijn oudere broer en was een ronde voor tijd al zeker van de eerste plaats. Het was voor het eerst dat hij een GP-groep won, na ontelbare tweede en derde plekken. Sahal scoorde in deze groep 50%

In de C-groep deden ook drie Matadoren mee. Abe won met 6-8, maar dat hadden er ook makkelijk twee meer of minder kunnen zijn. Veel wisselvalligheid, maar vaak ook attent als het er op aan kwam. Luka werd derde met 5,5 punten. Hij heeft de laatste maanden een stap gemaakt. Er wordt langer nagedacht, minder geblunderd, openingen afgemaakt en hij zetten een paar keer zijn tegenstander op fraaie manieren mat. Die stap moet Quinn nog maken. Ook nu bleven zijn laatste stukken nog te lang op de onderste rij staan en dingen die een training eerder waren behandeld, waren ter plekke weer vergeten.

In de D-groep werd Amruth 3e met 6,5-9. Diverse malen stond hij materiaal achter, maar dankzij stug volhouden, goed verdedigen en kansjes waarnemen, scoorde hij veel meer punten dan op grond van zijn stellingen na 15 zetten mocht worden verwacht. Shoky deed het ook goed. De op een na jongste deelnemer van het toernooi (alleen zijn broertje was nog jonger) behaalde maar een half puntje minder dan Amruth, die in het onderlinge duel gedecideerd mat werd gezet.

In de E-groep won Rinse acht van de negen partijen en ging met een tweede plaats naar huis. Ook won hij de een beker voor de schaakpuzzel.

Alle eindstanden te zien op de FSB-website

 

Smedingen slaan toe in Hoogeveen

Op het Grand-Prix toernooi van Hoogeveen hebben Abe en Rinse beide de eerste prijs in de wacht gesleept van hun groep. Rinse won de E-groep met 5 punten en bleef op onderling resultaat Jaap de Vries voor. Abe won de D-groep met 5,5 punten, ongedeeld.

Het GP-toernooi werd in de Tamboer gespeeld, het culturele centrum waar in vroegere tijden ook en gigantisch jeugdtoernooi werd gehouden, dat ik eenmaal heb gewonnen. Het toernooi begon wel wat eerder ivm de opening van het volwassenentoernooi. Nog snel heb ik enige stukjes roomboterkoek kunnen bemachtigen. Vorig jaar werd het toernooi nog voortijdig afgelast omdat een week van te voren zich nog geen tien deelnemers hadden aangemeld.

Een prachtige speellocatie in een van de lelijkste steden van het land, maar helaas was de gekozen speelzaal aan de donkere kant. Dat was het enige minpuntje. 

Er deden 11 Matadoren mee, waarvan vijf in de prijzen vielen. De gebroeders Cioffi werden 2e en 3e in de C-groep. Gianluca won het onderlinge duel. Ook Sahal viel in de prijzen: hij werd 2e in de E-groep. Leuk resultaat, zouden de meeste mensen zeggen. Maar dat is scorebordjournalistiek. Sahal had op grond van zijn kennis en vaardigheden deze groep op zijn gemak moeten winnen. Maar veel te snel spelen kost je ook punten tegen zwakkere spelers.

Quinn en Mika hebben het moeilijk om resultaten te boeken tegen groepen met 3e en 4e stappers. Logisch, ze zijn nog maar net in stap 3 bezig, en voor dat nivo aan de jonge kant. Resultaten komen wel weer als ze aan een iets hoger nivo gewend raken. Quinn won het ondelringe duel door een tien minuten eerder geleerd strategische truc.

Sono en Matteo hadden wellicht mee kunnen strijden voor de 3e plaats in de B-groep, maar hadden niet de vorm van de dag. De zoon van een oud-pupil van mij werd onbedreigd eerste in deze groep.

Choky en Gijs speelden hun tweede toernooi als Matador. Het werd geen onverdeeld succes, maar ook geen sof. Beiden behaalden 3 punten en eindigden als 4e en 5e in hun groep. De turbo mag er van mij wel een beetje af bij velen, schaken is geen formule 1!

De prijsuitreiking werd gedaan door Loek van Wely, toernooidirecteur, en zanger Nick. De Matadoren gingen ook op de foto met Nick en Jorden van Foreest (door Hiddo door stap 1 geloosd), een goed idee van Rinse.

Eindstanden en verslag op de NOSBO-site

Geen schaken in de herfstvakantie

Op dinsdag en vrijdag in de herfstvakantie gaan de clubmiddagen niet door. Hiddo is op vakantie, Boudewijn en Paul spelen mee in het schaaktoernooi van Hoogeveen.

GP op Schier met twee Matadoren

Op 13 oktober vond de eerste GP van de cyclus voor het derde jaar op rij plaats op Schiermonnikoog in het statige Hotel vd Werff. Twee Matadoren namen deel. Sono was er de avond ervoor reeds en werd 'the last man standing' in de simultaan tegen Hans Bohm. Ondanks dat latertje haalde hij de volgende dag 4 uit 7 partijen winst en werd daarmee 3e in de B-poule. Mikhail en zijn familie arriveerden zaterdag en het was voor hen een eerste keer op een Waddeneiland. Zon erbij, strand dichtbij, prachtig! Mikhail speelde in de C-poule en werd gedeeld 5de met 3 uit 7. Het gas op Schier lag er de gehele dag af dus de traditionele bitterballen misten dit jaar maar dat was dan ook direct het enige dat ontbrak. Een zeer sfeervol geslaagd toernooi en een mooie opening van het GP-seizoen.

Veel deelnemers, maar slechts 2 prijzen op NOSBO-stappenkampioenschap

Zoals elk jaar wordt het noordelijke toernooiseizoen geopend met het NOSBO-stappenkamkpioenschap. Iedereen speelt in een groep met kinderen die hetzelfde diploma hebben behaald. Dit jaar waren 15 Matadoren van de partij. Een mooie opkomst, maar de prestaties waren iha niet heel goed. Dat kan betekenen dat onze opleiding niet goed is. Maar dat is zeker niet het geval. Gemiddeld behalen de Matadoren op jongere leeftijd hun diploma dan bij andere clubs. Wellicht omdat ze meer talent hebben. En naast kennis is ook conditie en speelervaring belangrijk. Die hebben oudere spelers meer. 

In de staplozen (instappers) werden Elias, die zijn eerste toernooi speelde, en Masato voorlaatste en laatste. Het eerste toernooi is altijd wennen, maar Masato moet nog heel veel leren.

Bijna hetzelfde in de eerste stap groep. Rinse, Ewout en Gijs werden 8e, 9e en 10e. Iedereen speelde al eerder een toernooi, maar Rinse en Gijs wel het eerste als Matador. Gijs was wel de jongste van het stel. Rinse behaalde bijna stap 2, dus daar mocht meer van worden verwacht.

In de tweede stap groep stond Sahal lange tijd bovenaan. Helaas verloor hij de laatste ronde, en kukelde daarna naar de derde plaats. Zijn jongere broertje Choky won wel de instapgroep. Mikhail behaalde evenveel punten als Sahal, maar had minder weerstand. Quinn en Luka zijn beiden nog E-speler en deden het dus niet gek. Beer kreeg alleen een punt vanwege een vrije ronde. 

In de stap 3/4 groep werd Gianluca tweede bij de spelers die stap 4 in hun bezit hebben. Sono versloeg in de laatste ronde dorpsgenoot Levi Sekema en werd tweede bij de derde stappers. Matteo en Tommaso deden het niet slecht, maar je moet in deze groep soms de vorm van de dag hebben. Ook hier een Matador op de laatste plaats. Abe heeft wel stap 3 in bezit, maar nog niet echt het niveau van stap 4.

Verslag en eindstanden op de NOSBO-site

Fotopagina: klik hier

 

 

Quinn 50% op Landelijke pupillendag

Op de landelijke pupillendag in Meppel heeft Quinn in de F-groep 3,5-7 gescoord. Niet slecht voor zijn eerste landelijke toernooi. Als 26e geplaatst, werd hij 25e. Een leerzaam toernooi.

Quinn schaakt pas sinds een half jaar toernooien, dan is dit gewoon een goed resultaat. Bovendien is hij een van de jongste deelnemers in zijn categorie, want hij is in december geboren.

De organisatie in Meppel was nagenoeg perfect. Mooi nevenprogramma met Chessity dat voor iedereen een blauw shirt beschikbaar stelde en een account voor chessity, een goede lunch, programmaboekje. Goede speellcotie ook, vlak bij het station. Zelf mocht ik hoofdarbiter zijn. Een makkelijk baantje, want er gebeurde niets bijzonders. 

Eindstanden

Examens op de Semmelstee

De voorlaatste schaakmiddag staat altijd in het teken van de schaakexamens. Volgende week kunnen we 9 nieuwe diploma's uitreiken.

Harun en Valentijn slaagden voor hun Opstapdiploma. Iskander en Boris behaalden beiden hun 1e stap diploma. Erg knap, wat een paar maanden geleden hadden ze hun Opstap diploma behaald. Quinn krijgt het 2e stap diploma, terwijl Sono en Tommaso stap 3 behaalden. Ook twee nieuwe vijfde stappers, want Gianluca en Matteo slaagden voor stap 4. Gefeliciteerd allemaal!

Vier geslaagden voor stappendiploma's

Drie kinderen slaagden voor stap 2: Mike, Beer en Sahal terwijl Abe zijn derde stap diploma behaalde. Gefeliciteerd allen!

Sono wint twee GP-klassementen na laatste GP-toernooi

Tien Matadoren namen deel aan het laatste Grand-Prix toernooi van het seizoen, dat zowel meetelde voor de FSB- als NOSBO-cyclus. Speellocatie was de sporthaal in Hoogkerk, een uitstekende locatie: goede zaal, goed meubilair, goede nevenruimte, goede bar, goede parkeergelegenheid. Daarnaast waren er nog zes schoolschakers die via de Matadoren les kregen.

Laten we van laag naar hoog de groepen bij langs gaan. In de G-groep won Matthias Weening 6 van zijn 7 partijen, wederom een eerste plaats. Op elk toernooi heeft hij tot nu toe nog een beker in de wacht gesleept. Raar was dat hij in een lagere groep zat dan zijn jongere zusje Ike. Reden is dat er veel ratingloze kinderen meedoen, en dan in de laagste twee groepen de boel maar door elkaar gemixt wordt. Een argument meer voor herinvoering van een startrating, gebasseerd op leeftijd en stap, zodat kinderen die hun eerste toernooi spelen ook op nivo kunnen worden ingedeeld. Ike won geen enkele partij in de F-groep. Rinse Smeding, jongere broer van Abe, werd hier vierde.

In de E-groep speelde Beer een redelijk goed toernooi, die werd afgesloten met een derde plek. Gijs van der Hoeven, een van de jongste deelnemers, behaalde hier drie punten. De D-groep bestond uit vijf Matadoren, die geen van allen in de prijzen vielen. De schoolschakers Davian en Leon hadden gewoon het nivo niet. Abe wel, maar speelde vooral de laatste partijen te snel, en dan ga je materiaal weggeven. Maar tot ieders verrassing eindigde hij wel in de top 5 van het FSB-grandprix klassement en kon hij een leuke beker mee naar huis nemen. Luka is dit seizoeen beetje blijven hangen. Hij stond voor dit toernooi nog in de top vijf van het totaalklassement, maar viel door een op zich niet slechte score van 3,5 terug. Speelde nog wel remise tegen de winnaar van deze groep, maar won slechts van de twee zwaksten en van Quinn die in gewonnen stelling zich mat achter de paaltjes liet zetten. Dat scheelde een eerste plaats voor hem, want bij winst zou hij op onderling resultaat de groep gewonnen hebben. Nu werd hij vierde, een dure fout. Wel een zeer goed coachbare speler, die dit jaar veel sterker is geworden.

In de C-groep pakte Gianluca de tweede plaats. Schaaktechnisch was hij de beste van de groep, maar hij laat zich soms nogal eens taktisch verrassen. Mike werd met 3,5 punten vierde, op ruime afstand van het podium. Ook hij is dit seizoen een stuk sterker geworden. Tot zijn verrassing pakte hij de derde plaats van het eindklassement, terwijl hij de eerste twee toernooien had gemist.

In de B-groep werd Sono derde. Een goed resultaat, maar er had gemakkelijk een halfje bij gekund. In een remise-eindspel sloeg hij om onbegrijpelijke redenen, behalve door niet na te denken, geen pion, waardoor zijn tegenstander met zijn pluspion kon promoveren. Laat die jonge in de eindstand nou net een half punt meer hebben! Matteo had weer eens van die dagen waarop hij compleet afwezig lijkt te zijn. Je kan van alles tegen hem zeggen, maar niets helpt tegen snel en oppervlakkig spel. Viel daarom terug naar de zesde plaats in het totaalklassement, en liep een grote beker mis.

Isaiah speelde in de A-groep, en dat was eigenlijk boven zijn nivo. Hij verloor ook al zijn partijen, vaak behoorlijk kansloos.

Daarna kwam de uitreiking van de grote bekers voor de totaalklassementen. Het was het seizoen van Sono. Hij won zowel het NOSBO- als de FSB-cyclus en kon twee grote bekers alsmede een FSB-wisselbeker mee naar huis nemen. Maar of iedereen precies op de hoogte was waarvoor die bekers nou werden uitgereikt, betwijfel ik.

Het toernooi verliep soepeltjes en trok gelukkig heel wat deelnemers. Helaas nauwelijks Friezen. Ook in beide totaalklassementen was maar een Fries te bekennen. Toch is er nog wel wat verbetering mogelijk. Houdt de scores per groep ook bij op een andere plaats (bv via het Paas-programma), zodat trainers/begeleiders en spelers niet steeds zich hoeven te verdringen bij hun eigen groep om op tafel de stand te kunnen zien. Hang ook de groepsindeling op, een deelnemerslijst op rating. Deel geen ijsjes uit achter het schaakbord. Regel is dat achter het bord niet mag worden gegeten en gedronken. Zet iedereen achter de borden voordat je centraal dingen uitlegt. De eindstanden kwamen snel online, maar helaas zonder goed verslag en foto’s.  Kortom, houd je aan het eigen NOSBO-draaiboek! En waarom die badges er zijn, mag Joost weten.  Verder waren de oorkondes erg mooi. Maar als je iedereen naar voren roept, duurt zo’n prijsuitreiking erg lang. Gewoon klaarleggen op groep gesortererd, zodat iedereen de zijne kan meepakken, is mijn idee.

Het was een mooi seizoen voor de Matadoren, vele prijzen op toernooien, zesde op het NK voor E-teams, een paar NOSBO-titels, zowel per team als individueel, een paar NK-plaatsen en vele nieuwe jonge spelers op de club, waarvan sommigen zeker potentie hebben als ze toernooien gaan spelen. We zullen het zien volgend seizoen. Nu nog even duimen voor iedereen die examen gaat doen en voor Quinn, die de Matadoren op de Landelijke Pupillendag gaat vertegenwoordigen.

 Eindstanden

Twee prijzen voor Matadoren in interland tegen Duitsland

Een heuse interland. Dit was de bedoeling van stichting jeugdschaak Noord. En dat ook nog op een prachtige locatie, de vesting Bourtange. Een geweldig idee om jeugdschakers uit de Ost-Friesland en Groningen/Friesland tegen elkaar te laten uitkomen. Bovendien waren er vele subsidies mogelijk uit EU-fondsen voor regionale samenwerking.

Op zondag 10 juni kwamen zo'n 90 jeugdschakers, iets meer Nederlanders dan Duitsers, tegen elkaar uit. Daarvan waren 8 Matadoren. Verder vele Paardesprongers en kinderen uit Ten Boer. Emmen en Hoogeveen waren ook vertegenwoordigd, maar van de dichtst bijgelegen club, Van der Linde was helaas niemand te bekennen. Een paar weken geleden werd hun GP toernooi om onduidelijke redenen ook afgelast. Ook weinig Friezen, want daar is het seizoen al in april gestopt.

Er werden 8 ronden Zwitsers gespeeld in een groep in twee dicht bij elkaar gelegen speellocaties. Na 8 partijen werd er een algemeen klassement opgemaakt en waren er drie prijzen per verschillende leeftijdscategorieën. Iedereen kreeg bovendien een leuke oorkonde met daarop zijn of haar prestatie.

Bourtange was een geschikte locatie voor dit evenement. Het ligt aan de grens en is een vesting die in opdracht van Willem van Oranje werd gebouwd, en voltooid door zijn neef Willem Lodewijk, stadhouder van Groningen en Friesland. Mij werd verteld dat Bourtange een naam was voor een doorgang door een moeras. En moerassen waren er vroeger in de grensstreek zeer veel. Vlak voor de slag bij Heiligerlee, in 1568, dat het begin was van de 80-jarige oorlog, werd al een klein Spaans leger in een hinderlaag gelokt in zo'n moeras. Een paar dagen later werd de slag bij Heiligerlee ook verloren door de Spanjaarden. Een mooie historische locatie dus voor een schaaktoernooi. Ik heb echter nergens een vesting op het bord gezien.

Het evenement staat nog in de kinderschoenen en is zeker nog voor verbetering vatbaar. Omdat het een Zwitsers toernooi was, kregen sommige kinderen maar heel weinig Duitsers tegenover zich. Ook bleek het tijdschema te krap. Pas na 19.00 uur kon de prijsuitreiking worden afgesloten. Wellicht een ronde minder spelen of eerder beginnen? Een ander idee om het begrip interland beter tot uitdrukking te laten komen, is in een aantal leeftijdsklasses vier spelers op uitnodiging te laten schaken tegen vier leeftijdsgenoten uit Ost-Friesland. Met een Scheveninger systeem speel je dan ook 8 ronden. Daarnaast natuurlijk ook een open toernooi, voor de overige spelers. We zullen zien hoe de organisatie het toernooi volgend jaar verbetert.

Bourtange is een mooie stad, maar het duurt langer dan verwacht voordat je er bent. Na Winschoten zijn er slechts N-wegen, die gelukkig toch nog verhard bleken. En de mensen in Bourtange bleken toch niet in Middeleeuwse kledij rond te lopen en met hun tijd mee te zijn gegaan. Er was zelfs radler en er kon gepint worden!

Op moment van schrijven kan ik nog nergens de uitslagen vinden. Raar is ook dat er niets op de site van de organisatie staat. Zowel niet op Jeugdschaak Noord als de toernooiwebsite. Ik kan dus niet alles zeggen over de scores van de Matadoren.

In ieder geval bleek Abe in een zeer goede vorm. Hij scoorde vijf punten en won zelfs van iemand met meer dan 900, die wel vijf jaar schaakervaring meer heeft dan hij. Gianluca en Matteo behaalden 4,5 punten. Gianluca had zelfs in de eerste ronde kunnen winnen van de latere toernooiwinnaar, maar speelde een mindere ipv de winnende zet. “Ik heb niet echt goed geschaakt”, zei Matteo na afloop van een toernooi. Zelf kritisch zijn is erg moeilijk, zeker voor jonge kinderen. De woorden van Matteo getuigden ook van een grote sprong voorwaarts in zelfkennis en volwassenheid. Hij heeft het laatste half jaar een slag gemaakt, zowel in schaaktechnisch als mentaal opzicht. Hij veroverde bovendien de tweede plaats bij de jeugd onder de tien jaar.

Verschillende spelers behaalden vier punten: Sono, Quinn en Tomasso. Quinn werd hiermee tweede onder 9, de andere twee eindigden in de subtop van hun leeftijd.

Ewout behaalde drie punten, net als Rinse.

 

Diploma's

Een aantal kinderen heeft afgelopen vrijdag het Opstapje 1 diploma behaald. We kunnen Niels, Iksander, Masato, Amruth en Alex feliciteren. Mike behaalde zijn stap 1 diploma. Dit waren tussentijdse examens voor de sporthoppers en late instromers. Binnenkort zijn er weer proefexamens voor alle stappen.

Agenda komende tijd:

vrijdag 1 juni: training en partijen

dinsdag 5 juni: training en partijen

vrijdag 8 juni: proefexamens

dinsdag 12 juni: proefexamens

vrijdag 15 juni: examens

dinsdag 19 juni: examens

vrijdag 22 juni: training/partijen en herexamens

dinsdag 26 juni: training/partijen en herexamens

vrijdag 29 juni: laatste clubmiddag

dinsdag 3 juli: laatste clubmiddag

 

Matadoren zesde op NK E-teams

Door het NOSBO-kampioenschap te winnen had het E-team zich geplaatst voor het Nederlands kampioenschap, dat dit jaar in Naaldwijk werd gehouden. Er deden 40 teams mee, waaronder ook de Paardensprong.

Gespeeld werd er in de Ontmoetingskerk van dit plaatsje midden in de kassen van het Westland. Een goede speellocatie. Maar door het warme weer werd het zeer warm in de aula. Gelukkig was het in de vier speelzalen goed vol te houden.  De organisatie was zeer goed. Het was ook al de derde keer dat dit toernooi door deze club werd georganiseerd. Vooraf werden teamfoto’s gemaakt. Voor ieder team een goede lunch, en aan het eind een mooie mok als herinnering. Indelingen prima op tijd, prijzen voor schaakpuzzels en topscorers. Beetje lange prijsuitreiking in de warme aula, daar was de kerkzaal zelf beter voor geweest.

Vooraf had ik ons team in de middenmoot ingeschat. Maar het liep veel beter dan verwacht. In de eerste ronde werd Zukertort met 3-1 verslagen. Daarna moest HWP Haarlem er met 4-0 aan geloven. Toen moesten we twee keer in de hoogste speelzaal spelen. Daar waren VAS Amsterdam en Voorburg met 3-1 te sterk. Gelukkig kende het team een sterke eindsprint met overwinningen op Minerva Hengelo en de Stelling uit Oosterbeek, beide met 3-1 en tussendoor nog een gelijkspel tegen ASA Arnhem.  Een keurige zesde plaats! Wel een tikkeltje vertekend. Van alle teams met 9 matchpunten hadden we de meeste bordpunten, maar wel weinig weerstand. Maar ja, het is in een Zwitsers toernooi altijd handig om in de laatste ronden goed te scoren. Dat de Matadoren dat deden is vooral opmerkelijk omdat iedereen al zo rond 6.30 moest opstaan, want al om 7.30 vertrokken we met de Petrelli-auto. Dat is een nadeel ten opzichte van de teams uit het westen en midden van het land, die veel dichter bij wonen.

Individueel deed vooral Matteo het goed aan het zware eerste bord. Hij was een voorbeeld voor een team: goede tijdsindeling, lange partijen, ook in mindere stelling vaak creatief verdedigend. Nadat hij echter twee keer verloren had na een lange partij, was de koek op. Matteo kon het toen niet meer opbrengen om lang na te denken. Wel scoorde hij er nog 2-3 bij, en dat had er makkelijk eentje meer kunnen zijn. Daar staat tegenover dat hij zijn eerste partij had kunnen verliezen.

Sono werd topscorer van het team met vijf punten. Hij wordt steeds sterker, kijkt nog wel eens op tegen kinderen met hogere ratings. Totaal niet nodig, want iedereen onder de 1000 is door hem te verslaan. Een openingstrucje was bekend, maar hij geloofde zijn tegenstander wel en verloor uiteindelijk ipv in zes zetten te winnen. Met iets minder ontzag en iets betere tijdsindeling gaat hij volgend jaar de 1000 punten doorbreken.

Tomasso is wellicht de meest creatieve speler van het team. Hij weet altijd goed waar de koning van zijn tegenstander staat. Maar soms gaat hij pas nadenken als het te laat is. Als hij dat kan verbeteren, wordt het ook een sterke schaker.

Luka is duidelijk een niveautje minder dan de anderen, zowel in beleving als in kennis. Daar staan in het algemeen min of meer normale stellingen op het bord, bij Luka is het altijd een een chaos.  Daarin weet hij soms zijn weg te vinden, maar soms gaat het ook mis. Bijna een loterij. Toch vier punten en een paar keer als eerste klaar, waardoor het team met 1-0 voorstond, altijd een lekkere opsteker. Maar ook zeker vier keer stond er aan het eind van de partij meer tijd op de klok dan in het begin.

Alle Matadoren kunnen natuurlijk speltechnisch nog sterker worden. Logisch want iedereen zit in stap 3 en 4. Maar ook op mentaal vlak kan iedereen nog sprongen maken. In ieder geval is er potentie voor een leuke schaakgeneratie, met ook nog anderen van onze club en de Paardensprong.

WE eindigdden boven de Paardensprong, die in de laatste ronde verloor, maar ook een goed toernooi speelde. Daarom mochten de spelers de teamleider nat gooien, wat ze maar al te graag deden. Het was met deze temperaturen gelukkig geen straf.

Op de terugweg nog lekker naar de Mac geweest samen met de Paardensprong. En we waren nog mooi op tijd thuis om de doelpunten van de champions leage finale te kunnen zien.

Een mooie dag!

Het toernooi werd gewonnen door Magnus Leidsche Rijn, voor ESV Eindhoven

website

Op de website de uitslagen, standen, teamfoto's, sfeerverslagen en nog veel meer.

Hier komen later nog foto's bij.

voor de eerste wedstrijd

Vier prijzen in Assen

Als nevenevenement van het PJK in Assen, werd ook een Grand-Prix toernooi gehouden. Er deden acht Matadoren mee, waarvan Sono (2e groep C), Gianluca (3e groep C), Mike (1e groep D), Quinn (3e groep D) vielen in de prijzen. Quinn had daarbij geluk, want de organisatie dacht dat SB telde bij gelijk eindigen in punten. Op onderling resultaat was hij echter vierde. Dit werd later hersteld, maar Quinn mag zijn beker houden.

Eindstanden

Schaken komende tijd

In verband met Koningsdag is er op 27 april geen schaakles. Het buurtcentrum is op 4 mei wel open, dus in de vakantie is er wel schaken. Lang niet iedereen zal dan komen, dus spelen we een of ander toernooitje.

 

 

 

Leeftijdskampioenschappen

Nu de club groter is geworden, kan er worden gestart met het leeftijdskampioenschappen van de Matadoren. Voorlopig in twee categorieën, E en BCD.

De beste zes spelers van beide groepen spelen in een round-robin toernooi tegen elkaar. Start na de meivakantie. Dat zijn:

E-categorie             BCD-categorie

Matteo         Luka

Sono           Kees

Mike           Willem

Luka           Andries-Jan

Tomasso        Gianluca

Quinn          Isaiah

Nieuwe en gaande trainer

Benjamin is gestopt met schaken en trainerschap. We danken hem voor zijn inzet, al werd zijn motivatie dis jaar heel wat minder.

Onverwacht bood Willem aan om de nieuwe trainer te worden. Heel fijn. Hopelijk kunnen Luca en Kees dan weer met hem rouleren.

 

Veel prijzen voor de Matadoren in Haren

Het Grand-Prix toernooi van Haren kent altijd de meest chique locatie van de hele reeks: het Postillion hotel. Er deden 12 Matadoren mee. Een klein overzicht van de gang van zaken.

In de A-groep maakte Luca zijn favorietenrol niet waar. Wel eindigde hij als derde, op onderling resultaat. De B-groep werd gewonnen door de beste basisschoolspelers van Groningen, Levi Sekema en Rogier Visser. De winnaar van het BSK, Isaiah, werd derde. Matteo eindigde net buiten het erepodium.

In de C-groep verloor Sono alleen van Tomasso en werd met 6 punten eerste. De broers Cioffi eindigde als laatste en voorlaatste. In de D-groep geen grootse prestaties van Sahal, die keurig met de op een na laagste rating ook op plaats 7 eindigde. Luka was de sterkste in de E-groep. Ook hij scoorde 6 punten. Ook Quinn eindigde op het erepodium. Met 4,5 punten werd hij derde. Mike werd in deze groep 5e, net achter Abe.

De G-groep werd gewonnen door de jongere broer van Abe, die Beer net voorbleef.

Al met al best goede prestaties van onze spelers in altijd een leuk toernooi. Wel mag de NOSBO zicht beraden op de indeling van de groepen, want onderin werden tweede stappers in een lagere groep gezet dan beginnende schoolschakers. Doe toch eens wat aan dat ratingsysteem.

Eindstanden 

Foto's van Monique Folkers

Foto's van Harrie Gielen

Open Pupillen Kampioenschap Groningen: Matteo wint

Op 14 april organiseerden de Paardensprong en de Matadoren het eerste Open Groninger Pupillen Kampioenschap. Speellocatie was de Hunzeborg, de thuislocatie van de Paardensprong. Het toernooi werd georganiseerd omdat het Pupillenkampioenschap van de NOSBO alleen voor clubleden toegankelijk is. De KNSB heeft die voorwaarde gesteld. De NOSBO houdt strikt vast aan dit beleid, terwijl het aantal jeugdleden de laatste jaren terug gelopen is. Een leuk toernooi werd het de laatste jaren dan ook niet, met heel weinig deelnemers, ook al omdat het op een zaterdag in de voorjaarsvakantie werd gehouden.

Dat kan beter, dachten de jeugdleiders van de Paardensprong en de Matadoren. Er is vast meer animo bij jonge kinderen voor een schaaktoernooi. En dat bleek. Er deden 38 deelnemers mee, veel meer dan aan het NOSBO-toernooi. Vooral de H-categorie (geboren in 2011 of later) was goed vertegenwoordigd. Maar ook de E-groep trok meer deelnemers dan het NOSBO-kampioenschap. Opvallend was het geringe aantal deelnemers in de G-categorie: slechts 4, waarvan de sterkste in de E-groep meespeelde. De sterkste twee G-spelers zijn bovendien meisjes. De hoogst overgebleven G-speelster eindigde bovendien voor alle F-spelers in het eindklassement van de gecombineerde FG-groep. In elke groep werd 7 ronden Zwitsers gespeeld met een bedenktijd van 15 minuten pppp.

Matteo was op rating de favoriet. Hij speelt de laatste maanden beter, vooral nadat hij zijn derde stap heeft gehaald; geconcentreerder, serieuzer, planmatiger. Hij won zes van zijn zeven partijen. Elisa Oostinga van Ten Boer werd tweede, zowel op bordpunten als onderling resultaat. Menko Derwichers bezette de laatste plaats op het erepodium. Tomasso viel er net buiten.

Het is een leuke lichting, 2008. Een stuk of 8 spelers die weinig voor elkaar onder doen en elkaar hopelijk zullen stimuleren op beter te worden. Naast de top 6 van dit toernooi behoren ook Sono, Eli Alia (2010) en wellicht Mike tot dit groepje leuke schakers. 

De gecombineerde FG-groep werd gewonnen door Aletta Dekker. Als G-meisje bleef ze alle F-spelers voor. Een ronde voor tijd was ze al zeker van de eerste plaats, in de laatste ronde werd ze prachtig mat gezet door een clubgenoot. Toch was het krachtsverschil minder groot dan de scorebordjournalistiek laat zien. Verschillende keren heeft ze verloren gestaan, o.a. tegen Matthias en Ewout, maar toonde zich in het verdere verloop van de partij slagvaardiger.

Ewout werd tweede in de G-groep, maar eindigde als 7e in de groep van 10 deelnemers. Bij de F-jes werd Matthias Weening kampioen. Hij krijgt les op het Karrepad, en heeft op elk schaaktoernooi waaraan hij deelnam, een prijs gepakt. De nummers 2 en 3 waren Matadoren: Quinn en Luka. Beiden net zoveel punten als Matthias, maar minder wp.

In de H-groep regende het patjes en herdersmatjes. Een aantal kinderen had nog te weinig niveuau om groot materieel overwicht in winst om te zetten. Mehran Sprong, die naar de nationale pupillendag gaat, won al zijn partijen door herdersmat. Gijs van der Hoeven van de Nassauschool bleek de sterkste. De misschien toekomstige Matador verloor slechts een partij. Tweede werd Milton Alarcon. De MSV-er (Meppel) gebruikte het toernooi om in vorm te komen voor de Pupillendag van de OSBO, volgende week. Drie schoolschakers die via de Matadoren les krijgen, eindigden lager in het klassement. Merle Baas behaalde keurig 50%, maar Tom Jager moest na vier ronden weg in verband met de verjaardag van zijn vader.

De organisatie van het toernooi verliep vlotjes, met dank aan Bram Baptist die de indelingen verzorgde. De speellocatie was prima, klein nadeeltje is de bar in de speelzaal, waardoor sommige spelers klaagden over het lawaai van de begeleiders. Als het toernooi boven de 40 deelnemers komt, moet worden uitgekeken naar een grotere speellocaitie. Gelukkig een luxe-probleem!

Eindstand E-groep

Eindstand FG-groep

Eindstand H-groep

 

Een paar foto's hieronder. Voor meer foto's, kijk hier

GSV 2 en Petteflet in NOSBO-finale Basisscholen

Op 7 april werd in de Wilp de Noordelijke finale van het basisscholenkampioenschap gehouden. Vijf teams uit Groningen en drie uit Drenthe hadden zich hiervoor geplaatst. Er werd een round-robin toernooi gehouden. De GSV 1, ook stedelijk en provinciaal kampioen van Groningen, was favoriet en maakte die favorietenrol ook waar. Verrassend tweede werd de Theo Thijssen uit Assen. Dit is altijd een school om rekening mee te houden, maar de Kloosterveen was twee weken eerder Drents kampioen geworden. 

Het tweede team van de GSV, met Quinn aan bord 3, die 100% scoorde, werd derde. De Petteflet, met Sono, Abe, Beer en Silvana in de gelederen, eindigde als zesde. 

Helaas een nogal infantiel verslag op de NOSBO-site, zonder wedstrijduitslagen, match-, bordpunten en foto's (de verslaggeving van de provinciale finales was ook al onder de maat), dus verder geen info hier.

Matteo 14e van Nederland

Op het NK voor E-spelers in Waalwijk is Matteo als 14e geeindigd. Uit 9 partijen behaalde hij vijf punten. Hij was een paar keer te zien op een live-bord. Hij scoorde ongeveer 100 punten beter dan zijn rating. Sono behaalde 1,5 punten minder en eindigde in de achterhoede. Niet slecht voor zijn eerste NK, wat altijd de nodige zenuwen met zich mee brengt.

In zijn geheel deed de NOSBO-afvaardiging het niet best. Alleen Matteo behaalde een positieve score. Het zal voor de iedereen een mooie en leerzame ervaring zijn geweest en hopelijk hebben ze mooie partijen gespeeld. Maar is er sprake van een mindere generatie na de ereplaatsten van 2016 en 2017? De tijd zal het leren. In ieder geval mag de NOSBO nadenken over beleid op gebied van topsport, want de bond mag niet tevreden zijn dat niemand in de top meespeelde. De meesten hebben het hele toernooi in de onderste regionen meegedraaid. 

Eindstand, kijk hier

Sono en Matteo naar het NK E

Vrijdag 30 en zaterdag 31 maart is het NK voor spelers t/m 10 jaar. Via het NOSBO-kampioenschap plaatsten Matteo en Sono zich hiervoor. Er wordt in Waalwijk in twee dagen 9 ronden Zwitsers gespeeld.

Petteflet met Sono, Abe en SIlvana naar NOSBO-finale

De Petteflet is vierde geworden van de 17 teams die zich geplaatst hadden voor de provinciale schoolschaakfinale. Deze klassering geeft recht op een NOSBO-finaleplaats op 7 april in de Wilp. Acht schoolteams, waarvan 5 uit Groningen en 3 uit Drenthe mogen hier naar toe. Ook Quinn plaatste zich met de GSV 2 voor de finale.

E-team NOSBO-kampioen

Voor het eerst in de geschiedenis is een team van de Matadoren NOSBO-kampioen geworden. Op 17 maart werd achtereenvolgens met 4-0 van Ten Boer gewonnen (wel geflatteerd), daarna met 2-2 gelijk gespeeld tegen de Paardensprong 1 (daar had meer en minder ingezeten. Sono liet zich beetnemen in gewonnen stelling, Matteo gaf een dame weg, maar won toch nog), met 4-0 van het zwakke Haren gewonnen en daarna met 3-1 van Paardensprong 2.

Door dit resultaat mag het team op 26 mei naar het Nederlands Kampioenschap dat in Naaldwijk wordt gehouden. Het team bestond uit: Matteo, Sono, Tomasso, Luka en Mike. Het zag er enige tijd naar uit dat we een tweede E-team op de been zouden kunnen brengen, maar velen wilden of konden niet. Mike kon toen doorschuiven naar het eerste.

Bij het C-team regende het ook afzeggingen, of beter, spelers lieten niets van zich horen. Gastspeler van Staunton Levi Sekema verdedigde het eerste bord. Het team werd compleet gemaakt door Isaiah, Abe en Sahal. De laatsten schoven door vanuit het terug getrokken D-team. Omdat er maar drie teams waren, werd elk team opgedeeld in twee teams, die tegen vier andere teams speelden. Uiteindelijk draaide het om bordpunten, waarmee de Matadoren als laatste eindigden.

NOSBO verslag en uitslagen, zie hier  

 

De Matadoren grijpen de macht in Leek.

Leek en Roden houden altijd gezamelijk een Grand-Prix toernooi. Dit keer was het toernooi in Leek, in de thuishaven van de club. Deze is wat klein behuisd, maar de 44 pasten er wel in. Helaas niet echt een recreatieruimte voor ouders of waar de spelers tussen de partijen door konden verblijven. Ook moesten de 6-kampen en 8-kampen noodgedwongen in dezelfde zaal spelen, waar ook de bar was. Maar beter een klein behuisd toernooi, dan geen toernooi!

Er deden veel Matadoren mee. Nog niet in de A-groep, maar wel in de overige groepen. Daarnaast nog veel schoolschakers die via mij les krijgen.

In de B-groep liet Matteo zien als speler gegroeid te zijn. Hij werd 2e en speelde lange partijen waarin hij zijn tijd goed gebruikte. Gianluca behaalde 1-5, maar had meer kunnen halen als hij iets handiger was geweest. de C-groep maar liefst twee Matadoren op het erepodium. Sono werd eerste, Tomasso derde.

De D-groep was een prooi van Luka terwijl Quinn hier derde werd. Een goed resultaat voor een beginnnde 2e stapper tussen allemaal derde stappers. Abe speelde ook in deze groep.

In de E-groep werd Mike eerste. Verder vielen Matthijs en Rinse in de prijzen in de E- en F-groep.

Eindstanden, kijk hier

NOSBO-jeugdkampioenschap 2018 - Sono, Matteo en Quinn naar het NK

Over het NOSBO-jeugdkampioenschap heb ik elders op deze site geschreven. Het was slecht georganiseerd, met weinig publiciteit vooraf en tijdens het toernooi (al waren er live partijen en live updates van de indeling), en erg late publicatie van de foto's. Over de toernooiformule kunnen we kort zijn: die deugt niet. Daarnaast in een matige speellocatie en een onreglementair tempo in de hoogste leeftijdscategorieën. 

De Matadoren deden het verdienstelijk. In de E-groep was Sono in de race voor de eerste plaats. Hij stond tegen de winnaar, Elliot Horenberg, gewonnen, maar zag dit niet en moest berusten in eeuwig schaak. Met een tweede plaats plaatste hij zich voor het NK E, dat in het paasweekeinde in Waalwijk wordt gehouden. Matteo deed dat ook. Hij speelde in de tweede helft weer eens veel te snel en verloor onnodig partijen. Toch werd hij vijfde. En omdat de vorige generatie het goed gedaan heeft op het NK, heeft de NOSBO veel plaatsen op dit toernooi, zodat hij ook naar Waalwijk mag. Mike, net 12 uur officieel KNSB-lid, deed het niet slecht met vier punten. 

De FGH groep was kwantitatief slecht bezet. Slechts 8 deelnemers. NOSBO, doet hier wat aan! Organiseer het niet in de voorjaarsvakantie, maar later, en laat niet-leden toe. Het niveau was niet al te hoog. Quinn, die pas een paar maanden serieus schaakt, werd gedeeld eerste met een paar meisjes die al veer langer schaakten. Hij mag naar de Landelijke Pupillendag in Meppel.

Verslag en eindstanden op de NOSBO-site

Foto's van Fons van Hamond (waarvan ik er hieronder enige gepikt heb) hier

GSV wint Gronings schoolschaaktoernooi

Het Groningerschaakkampioenschap voor basisscholen werd dit jaar georganiseerd door de Groninger combinatie, de Paardensprong en de Matadoren. Statunton viel af. Er waren iets minder dan 100 deelnemers, vooral omdat op een tweetal scholen geen cursus meer werd gegeven.

De GSV was de sterktste. Individueel waren dat ook twee GSV-ers. Rogier Visser won van Levi Sekema en werd daardoor op or kampioen. Luka en Sono vielen in de prijzen bij de groepen 6 en 5. SIlvana werd tweede meisje.

Het was een leuke dag. Helaas deed de tv met Olympische sporten het niet, maar er waren computers, simultaangevers, een kwis en alles verliep zonder incidenten. Volgend jaar op de tweede of derde zaterdag van februari.

Veel Matadoren in de prijzen op toernooi Paardensprong

Een week na het Basisscholenkampioenschap vond het toernooi van de Paardensprong plaats. Altijd weer veel deelnemers, waaronder de nodige Duitsers. Toch was het toernooi iets minder groot dan voorgaande jaren, er waren bv. weinig Friezen en mensen ten zuiden van Meppel.

De Matadoren deden het uitstekend. Per categorie waren er vijf prijzen te verdienen. In de E-categorie gingern er drie naar Matteo, Tomasso en Sono. Luka was de het eerste F-je. Nog niet officeel lid Mike kreeg de prijs voor de beste jeugdspeler. Verder vielen diverse schoolschakers die wellicht in de toekomst naar een club gaan in de prijzen. 

Voor de top kwamen we net te kort, alhoewel Gianluca, Matteo en Isaiah lang meedraaiden. Isaiah werd de hoogst eindigde Matador met 5,5 punten. Hij viel niet in de prijzen. GL won nog bij de verloting een raindropchess set.

Het was een toernooi zoals het georganiseerd moet worden. Strak speelschema, goede internet verslaggeving, duidelijke bewegwijzering, goede speellocatie, de nodige nevenactiviteiten (puzzels, film, winkel, schaken tegen de beer). Daar kan de NOSBO nog een voorbeeld aan nemen.

eindstanden te zien op de site van de Paardensprong

Sono en Abe in de prijzen in Damwoude

Sono en Abe zijn beiden in de prijzen gevallen bij het Grand-Prix van Damwoude. Sono in de B-groep, Abe in de D-groep.

Vijf examens, vijf geslaagden

Op vrijdag 26 januari behaalden Matteo en Isaiah hun derde stap diploma. Jonathan slaagde voor zijn stap 1 examen terwijl Quinn en Jarne hun eerste stap diploma behaalden.

Matteo gedeeld eerste in Emmen

Op het GP van Emmen is Matteo met 4 punten op de gedeelde eerste plaats geindigd van de B-groep. Hij verloor het onderlinge duel van Tetske Hofstra. Sono werd in dezelfde groep 5e.

Veel Matadoren in de prijzen op Grand Prix Ten Boer

De laatste jaren opende Ten Boer altijd het GP-seizoen in september, dit jaar werd het toernooi in de toekomstige gemeente Groningen in januari gehouden. Eindelijk een goede opkomst, met 77 man. En ook behoorlijk sterk, want in de A-groep deden spelers van 1700+ mee. Welicht komt het door de goede organisatie van het toernooi. De zeskampen spelen in een andere speelzaal dan de achtkampen, veel sponsoren, leuke verloting, een schaakpuzzel en ook een goede bar. Alleen de openingstoespraak en de prijsuitreiking kan wat sneller.

Er waren ook heel wat Matadoren van de partij. In de D-groep maar liefst drie. Matteo is de laatste tijd vrij goed op dreef. Na een tweede plaats in Groningen ook nu weer een tweede plaats. Levi Sekema bleef hem op SB-punten voor. Isaaiah pakte de derde plaats door GP-veterane Tetske Hofstra in het onderlinge duel te verslaan. Sono had niet de vorm van de dag en verloor al zijn partijen.

In de F-groep werd Tomasso derde. Hij stond bij het ingang van de laatste ronden nog tweede, maar verloor door te snel spel weer een partij. Luka eindigde op dezelfde plaats in de G-groep. 

De eerste twee plaatsen in de H-groep waren voor Abe, die al zijn partijen won, en Quinn, die zijn eerste toernooi mooi opfleurde. Abe won ook nog een openingsboek bij de verlotingen.

Ook Ewout speelde zijn eerste toernooi, maar kwam in de K-groep niet verder dan de 6e plaats met 2 punten. 

Twee kinderen die ik les geef op school, vielen ook in de prijzen. Hedde won zijn groep en Matthias pakte na Groningen zijn tweede prijs.

Eindstanden zijn te zien op de NOSBO-site.

Sono prachtig tweede in beroerd georganiseerde GP Dokkum

Friese GPs. Soms denk je dat je terug gaat naar de Middeleeuwen. In Dokkum was het wel heel bizar. Bij aankomst leek het er goed uit te zien: Bij alle groepen was goed aangegeven wie er speelde en de speelschema's waren duidelijk neergelegd. Maar dat was dan ook alles. Het was niet duidelijk wie de hoofdarbiter was, plotseling brulde iemand dat er begonnen mocht worden. Er waren in de hoogste drie groepen wel drie groepsleiders, maar de groepsleider van de A- en B-groep waren nauwelijks in de zaal. Die van de C-groep lette niet op en dronk bier tijdens de wedstrijden. Er was geen analyseruimte, wel stond er een bord waarvan gebruik werd gemaakt, wat natuurlijk de nodige lawaaioverlast veroorzaakte. Daartegen werd niet opgetreden. Nadat ik een keer tegen een wedstrijdleider had gezegd dat spelers er last van hadden, riep de desbetreffende arbiter dat als spelers klaar waren, ze met bord en al de zaal uit moesten, maar toen dat niet gebeurde, werd er weer niet opgetreden. De groepen van 8 begonnen niet centraal, elke wedstrijdleider bepaalde dat zelf. De eerste groep was zelfs een uur eerder klaar dan de laatste. Er was slechts een tafelvoetbalspel in de nevenruimte, nergens schaakborden, een video of donald ducks te bekennen. Ook de tv met schaatsen werd niet aangezet.

Het is niet erg als er dingen misgaan op een toernooi. Vrijwel altijd is de intensie van de organisatie goed. Maar hier was men helemaal niet geinteresseerd om er een goed lopend toernooi van te maken. Wedstrijdleiders maakten er een potje van. Zijn die niet van te voren geinstrueerd? Even het draaiboek doorlezen, en je hebt al een prima basic toernooi, maar zelfs dat leek hier teveel gevraagd. Misschien had men alle energie verspeeld bij de intocht van Sinterklaas.

Wel mooie bekers. Sono pakte met zeer goed en geconcentreerd spel de tweede plaats in de B-groep. Hij zal de komende week zijn stap 2 test krijgen. Vermoedelijk geen probleem, want 95% van alle stap 2 trucs in de partij ziet hij. Een grote kwaliteit! Dat was wel het enige noemenswaardige resultaat van de Matadoren.

In dezelfde B-groep speelde Matteo iha weer te snel, maar behaalde drie punten. Niet verkeerd, na zijn tweede plaats een week daarvoor in Groningen. De familie Cioffi had zijn dag niet, want Gianluca presteerde het om al zijn partijen te verliezen, vaak stond hij na een minuut spelen al groot materieel achter. In de C-groep was Tomasso als eerste geplaats, maar hij heeft vaak maar alleen maar oog voor de koning van zijn tegenstander, niet voor zijn eigen. Dat resulteerde in 1,5 punten.

Eindstanden zijn hier te zien: Eindstanden Dokkum

 

Matteo en Sono in de prijzen op GP schaakfestival

Traditioneel wordt in de kerstvakantie gelijktijdig met het grote toernooi een Grand-Prix toernooi gehouden. Matteo en Sono werden 2e en 3e in de C-groep. Abe en Noah, die zijn eerste toernooi speelde, werden beide vijfde. 

De hoofdmatator geeft op veel scholen les. Verschillende spelers speelden hun eerste toernooi. Sahal en Matthias werden beide tweede. 

Eindstanden zijn te zien via deze link.

Een paar dagen eerder hadden Abe en Sono ook al meegedaan aan het GP-toernooi van Emanuel Lasker in Friesland, waar Sono een beker voor een derde plaats mee naar huis kon nemen. 

 

Vier prijzen voor Matadoren op GP GC

Het jaarlijkse toernooi van de Groninger Combinatie trok dit jaar slechts 26 deelnemers. Wellicht waren sommigen verhinderd vanwege Sinterklaas, maar het lijkt er op dat het met rasse schreden achteruit gaat met het schaken in de NOSBO. Vroeger deden er deelnemers uit Winschoten, Leek, Grijpskerk, Paardensprong en Scepu aanwezig mee, maar die zie je nu niet of nauwelijks. De jeugd van Scepu is terzielle, net als die van Grijpskerk. In andere plaatsen of bij andere clubs wordt nog wel geschaakt, maar de afdelingen zijn veelal minder groot dan voorheen en toernooien worden al helemaal niet bezocht. Gelukkig zijn er nog wel wat Friezen, want ook met de jeugd van Paardensprong en Ten Boer gaat het stukken minder dan vroeger. De Matadoren is de enige club in de NOSBO die het voor de wind gaat. 

Er waren 7 Matadadoren aanwezig in het Denksportcentrum, van wie er vier in de prijzen vielen. Luka won met 100% de D-groep, waar Abe net buiten het podium viel. Isaiah en Sono moesten slechts een speler voor hun dulden. Op onderling resultaat werd Isaiah 2e.

In de B-groep zaten drie Matadoren. Eventjes leek het erop dat ze op de onderste plaatsen zouden eindigen, maar Gianluca won een verloren stelling van zijn broertje en werd nog derde. 20 minuten is een hele tijd, maar vaak zag je bij Matteo en Tomasso al na vijf minuten een eindspel op het bord. GL dacht in de eerste partijen wel goed na, maar later zette ook hij de turbo aan.

Eindstanden zijn op de NOSBO-site te zien.

Sono en Abe in de prijzen op GP-toernooi Leeuwarden

Sinterklaas kwam aan in Dokkum, en later ook in Leeuwarden, maar toch hadden twee spelers nog zin om een schaaktoernooi te spelen. Voor de 17e maal werd het Hennie Collignon toernooi gehouden, genoemd naar de overleden jeugdleider van Philidor.  En niet zonder succes.

Abe won met 100% de E-groep, terwijl Sono 2e werd in de D-groep. In beide groepen werd zonder klok gespeeld, dat de rust in het spel wel ten goede kwam.

Eindstanden zijn hier zien.

Sporthoppers

Sinds 3 november zijn er wekelijks 10 nieuwe kinderen. Ze volgen een korte cursus via de sporthopper, een gemeentelijk sportaanbod. De cursus loopt 8 december af, maar ze mogen nog meedoen aan de kippenfuif op 15 december. 

Matadoren op Schier en in Buitenpost

Tijdens de herfstvakantie vonden er twee Grand-Prix toernooien plaats. Op 21 oktober werd er geschaakt op Schier. Luka behaalde hier een tweede plaats in de E-groep, terwijl Sono in dezelde groep derde werd. Abe werd helaas laatste in deze groep.

Uitslagen zijn hier te vinden.

Een week later konden Matteo en Gianluca geen potten breken in de B-groep van het kleinere toernooi in Buitenpost. Een groepje lager brak Tomasso bijzonder veel potten: hij werd tweede.

De D-groep werd een prooi voor Sono, die al zijn partijen won. Abe werd hier derde. 

Voor alle uitslagen kijk op de website.

Luca wint in Meppel

De Meppeler schaakvereniging organiseert altijd aan het begin van het seizoen een jeugdschaaktoernooi, "Meppel aan zet". Dit jaar was het toernooi opgedeeld in een Zwitsers toernooi voor spelers < 400 en > 400. Beide groepen speelden zeven ronden. Daarnaast was er het hele weekend een kwalificatietoernooi voor het NK-jeugdschaak. Hieraan namen geen Matadoren deel.

De A-groep werd een prooi voor Luca. Hij moest in de laatste ronde winnen van Jael Wieringa van Assen, die tot dan toe alles gewonnen had. Hoe hij het gedaan heeft, weet ik niet. Feit is dat hij slecht stond, een pion en tijd achter stond. Maar even later was het punt toch binnen, waardoor hij op onderling resultaat kampioen werd. Bij de loting kregen de mensen met een winnend lot echter veel aansprekende prijzen dan de jongens die in de top 3 eindigden.

De overige Matadoren konden geen potten breken. Gianluca gaf teveel materiaal weg om recht te hebben op een plusscore, terwijl Matteo de concentratie niet kon opbrengen. 

In de B-groep deed Luka het behoorlijk goed. Hij was een van de jongste deelnemers en eindigde met 4 punten, en een TPR iets boven zijn rating.

Het toernooi in Meppel is altijd goed georganiseerd. Strakke planning, leuke nevenactiviteiten (springkussen, hokkie, kleurplaten, dichtwedstrijd, workshop fotografie, schaakwinkel, schaakpuzzel).

De eindstanden zijn hier te zien.

 

Veel Matadoren op het NOSBO-stappenkampioenschap

Maar liefst 10 Matadoren namen deel aan het NOSBO-stappenkampioenschap, dat in ons eigen buurtcentrum werd georganiseerd. Slechts een viel in de prijzen, maar meteen wel de hoogste!

Luca was met 6-7 de beste vijfde stapper en ook overall de beste. Gianluca had de laagste rating in de gecombineerde stap 3-4-5 groep, maar deed het verrassend goed met 4-7, en een hele hoge w-we. Hij had zelfs van Luca kunnen winnen. Benjamin verloor al zijn partijen en keerde na ronden huiswaarts.

In de stap 2 groep was te zien dat leeftijd ook wel een deel van speelsterkte is. Iedereen heeft stap 2 behaald, maar de winnaars waren wat oudere spelers van 13-16 jaar. Tomasso en Matteo behaalden beiden 4 punten. Nog iets minder snel spelen en wat geconcentreerder, dan worden het leuke schakers.

Luka en Abe (zijn eerste toernooi) hebben wat minder schaakervaring en eindigden onderin.

In de stap 1 groep werd Sono gedeeld derde, maar viel op wp niet in de prijzen. Beer behaalde 3-7, terwijl Jarne (nog niet in het bezit van een diploma) als laatste eindigde. Bij zijn eerste toernooi werd hij een keer pat gezet.

Eindstanden 

Fotopagina de Matadoren

Trainer Boudewijn heeft veel foto's gemaakt op de club en er komen nog regelmatig nieuwe bij.

Neem eens een kijkje op zijn site.

Twee prijzen voor Matadoren op slot GP

Zes Matadoren waren aanwezig op het laatste GP-toernooi van het seizoen. Willem nam waardig afscheid van het toernooiseizoen door afgetekend de B-groep op zijn naam te schrijven. ALtijd een goede stelling, goede opbouw van zijn partij en de nodige slagvaardigheid.

Dat laatste kan niet van GIanluca gezegd worden. ZIjn kennis van het spel is inmiddels uitstekend, maar hij kan het lang niet altijd opbrengen om tijd te investeren. Hij scoorde in de C-groep 3 punten. 

In de D-groep eindigde Laura als derde. Helaas verloor ze de onderlinge partij tegen Elia Alia. Sono liet in deze groep weinig zien en werd laatste. 

In de E-groep behaalde Luka vier punten, goed voor een vierde plek, net geen prijs. De dag ervoor vestigde hij bijna een record door twee schaakdiploma's op een dag te behalen. Beer had bijna een prijs, maar verloor de laatste ronde en bleef steken op 50%

Laura en Gianluca hadden geluk bij de loterij (drie lootjes voor een verliespartij, een voor een winst) en kregen beide twee bij de Action gekochte prullaria. Luka mocht een prijs uitzoeken.

Voor iedereen was er patat, een frikandel of kroket en een ijsje. Liefhebbers van gezond eten komen later aan bod.

Alle eindstanden zijn te zien op de NOSBO-site

 

 

Gran-Prix Veendam

De NOSBO heeft haar zaken dit seizoen niet goed voor elkaar. Kampioenschappen in de voorjaarsvakantie, afgelasten van het PJK snel en stappenkampioenschap. Drie maanden lang geen Grand-Prix, en dan opeens drie achter elkaar. Omdat het ook nog eens zeer mooi weer was, kende het toernooi een zeer lage opkomst. Twee Matadoren waren van de partij.

Willem werd derde in de A-groep. Luka voorlaatste in de C-groep. Eindstanden zijn te zien op de NOSBO-site.

Fraaie 8e plaats Matteo op Landelijke Pupillendag

Op de landelijke pupillendag in Meppel is Matteo op een keurige 8e plaats geeindigd in de categorie 9 jarigen (iedereen geboren in 2008). Hij behaalde uit 7 partijen 5 punten. Na vier ronden stond hij op 50%, daarna won Matteo de laatste drie partijen.

Het toernooi in Meppel was prima georganiseerd met vele nevenactiviteiten. 

Voor alle info over het toernooi, kijk op deze pagina.

Schaken in juni

Er zijn in Corpus den Hoorn nog drie clubmiddagen. De laatste vrijdag van het seizoen is 30 juni.

Programma komende weken:

16 juni: proefexamens

23 juni: examens

30 juni: slottoernooi, diploma- en prijsuitreiking

Eerste clubmiddag nieuwe seizoen: vrijdag 8 september

In Kostverloren hebben we nog twee schaakmiddagen:

dinsdag 20 juni (een half uur eerder afgelopen ivm een trouwerij)

dinsdag 27 juni (slottoernooi met prijsuitreiking)

 

Grand-Prix Assen

Aan het GP toernooi van Assen deden 6 Matadoren mee. Dat hadden er 7 kunnen zijn, maar helaas was Isaaiah ziek geworden. Het toernooi trok helaas slechts 34 deelnemers, waarvan dus 20% Matadoren!

In de C-groep zaten er drie. Tomasso behaalde daarvan de tweede plaats Op onderling resultaat bleef hij Tetske Hofstra, ongeveer twee keer zo oud, voor. Tomasso weet steeds heel goed waar de koning staat. Matteo wisselde goede en slechte partijen met elkaar af. Wellicht heeft Gianluca de meeste kennis in huis, maar hij liet zich verrassen door zijn kleine broertje en speelde ook af en toe veel te snel.

In de D-groep werd Sono, van de afdeling Kostverloren, tweede, wel op eerbiedwaardige afstand van de nummers een en twee. Van Laura, die laatste werd, kan ik soms geen peil krijgen. Ze gebruikt haar tijd, zet de partijen goed op maar geeft dan plotseling totaal onnodig een stuk in een zet weg.

In de E-groep moet Luka nog leren zijn opening af te maken, dan komen er vast meer punten. Nu waren dat er twee.

Alle eindstanden te zien op de NOSBO-site.

Tjalle, Sono en Luka op het podium in Gasterra

Jaarlijks wordt er in het Gasterra gebouw een Grand-Prix toernooi gehouden, georganiseerd door de Groninger Combinatie. Altijd een populair toernooi, want er is gratis drinken, snoep en cake.

Er deden heel wat Matadoren mee. In de A-groep werd Luca vierde, op waarde geklopt door de spelers boven hem. Willem behaalde wederom een TPR onder zijn eigen rating in de B-groep.

Matteo en Gianluca zaten dit keer in de D-groep en konden daar geen potten breken met scores van 50% en een halfje minder. Sono is sinds kort lid van de Matadoren in Kostverloren en je ziet het meteen: winnaar van de F-groep met 6-7! Jesse werd daar op zijn eerste toernooi 6e, Jelmer 7e. 

In de G-groep eindigde Tjalle als derde met vier punten. Odin, speelde net als broer Jelmer zijn 1e toernooi en scoorde een halfje minder. Luka behaalde ook een derde plaats in de H-groep. Beer werd hier voorlaatste.

Wat de NOSBO met de jeugdratings doet, is mij een raadsel. Spelers die al enige toernooiervaring hebben, zelfs een paar keer in de prijzen gevallen zijn, krijgen toch een rating van 100 en spelen lager dan anderen. Hier moet eens duidelijkheid over komen, ook over het feit dat de ratings iha veel te laag zijn voor het spelnivo.

Alle eindstanden zijn te zien op de NOSBO-site.

 

Matadoren op het GP van Haren

Op het Grand-Prix toernooi van Haren heeft alleen Laura een prijs in de wacht gesleept. Ze werd derde in haar groep. 

In de A-groep deed Luca het behoorlijk, maar anderen waren net iets sterker. In de B-groep presteerde Willem wederom onder de maat. Gianluca werd net vierde in de D-groep, met wel een goede TPR. In de E-groep begonnen Matteo en Tomasso niet best, maar kwamen later terug en eindigden net onder het midden. Luka kon na twee eerdere prijzen nu geen potten breken

Nieuwe afdeling in Kostverloren

De Matadoren heeft een nieuwe afdeling in Kostverloren. Sinds dinsdag 9 mei wordt er in buurthuis Kostverloren geschaakt. Adres: Jacob van Ruysdaelstraat 73 (achter de Petteflet).

Tijden: 15.30 - 17.00 uur

Komende weken geen schaken

Het buurthuis de Semmelstee is gesloten in de vakantie en op 5 mei. Dus de eerst komende twee weken is er geen schaken. We beginnen weer op 12 mei.

Vier Matadoren in de prijzen in Emmen

Ook in Emmen wordt geschaakt. De club vergrijst enorm, het 1e team bijvoorbeeld bestaat grotendeels uit dezelfde spelers als 40 jaar geleden en gaat nu eindelijk uit de promotieklasse degraderen.

Maar ESG heeft een jeugdafdeling. Je ziet de spelers nergens verschijnen, maar natuurlijk wel op het eigen toernooi, dat in totaal 41 spelers trok, waarvan meer dan 1/6 deel Matadoren!

In de A-groep speelden er twee. Luca werd eerste, Willem deed het opnieuw niet best en eindigde op de laatste plaats. In de B-groep behaalde Matteo geen punten, terwijl Kees het nauwelijks beter deed met 2-7 op plaats vijf.

Tommaso behaalde in de C-groep 5,5-6, goed voor een gedeelde eerste plaats. Helaas verloor hij het beslissingsvluggertje. 

Laura behaalde vier punten in de e-groep, goed voor een tweede plek. Luka Brader, kersvers lid, werd ook tweede, maar in de F-groep, en met 3,5 punten.

Matteo wint F-groep Paardensprong toernooi

Op het Paardensprong toernooi in Haren heeft Matteo huis gehouden in de F-groep. Hij behaald 5,5-8, goed voor de eerste prijs in deze categorie. Tomasso werd hier 7e.

Bij de G-tjes werd Tjalle derde, achter Luka, het kersverse lid van de Brederoschool. 

Willem werd 10e in het algemeen klassement, maar viel niet in de prijzen (6e bij de D-tjes) Laura en Gianluca deden dat ook niet. De laatste boekt wel een enorme ratingwinst.

In de Topgroep won Luca een partij op normale manier en kreeg hij een reglementair punt. Hij had diverse goede stellingen, maar miste de hardheid om hier gebruik van te maken.

Alle eindstanden en foto's zijn te zien op de site van de Paardensprong.

Tjalle aan het werk. Foto van Harry Gielen.

E-team verliest van de Paardensprong

Voor het eerst deden de Matadoren mee aan de NOSBO-jeugdcompetitie. Matteo, Tommasso, Laura en Tjalle vormden het E-team. Helaas was er maar een andere tegenstander, de Paardensprong. Daarom werd besloten tot een Scheveninger systeem met steeds twee partijen tegen dezelfde tegenstander. 

Paardensprong won met 19,5-12,5. De voorsprong kwam vooral door Stella, hun beste speler, die al haar partijen won. Dus niet gek gespeeld van ons.

Wel was het weer abominabel georganiseerd. Het toernooi was al een keer verplaatst, maar om het in de voorjaarsvakantie te houden? Zeker een reden voor de geringe deelname. Zeer rommelig begin en dito prijsuitreiking. Wel was er veel animo in de AB-competitie, maar waarom deden die teams niet mee aan de getrapte landelijke competitie? Er was geen enkel C-team van een club, wel een mixed team dat meedeed bij de D-tjes.

Willem naar het NK

In de D-categorie van het NOSOB-jeugdkampioenschap heeft Willem de 2e plaats veroverd. Hij won 7 van de 8 partijen en verloor slechs van de kampioen Jael Wieringa. Hij mag door deze prestatie naar het NK t/m 12 jaar in Rijswijk.

In de B-categorie werd behaalde Luka 4 uit 7, een plaats goed voor boven in de  middenmoot. 

Alle eindstanden zijn op de NOSBO-site te vinden.

Het toernooi was beter georganiseerd dan vorig jaar, met semi-live uitslagen en standen, partijen van de A-groep en naambordjes. Maar er laat nog veel te wensen over: persoonlijke uitnodigen, meer en eerdere informatie op de site, foto's, een verslag, eventueel video's en een betere prijsuitreiking en wellicht speellocatie.

 

Matteo NOSBO-kampioen

Op het Persoonlijk jeugdkampioenschap van H t/m E kwamen slechts 11 deelnemers af. In de F-categorie werd een dubbelrondige competitie gespeeld tussen drie jongens en vier meisjes. Enkelen van hen waren nog H-speler. Matteo verloor de eerste partij, maar daarna won hij vrijwel alles in meestal rap tempo. Met 10-12 werd hij kampioen en mag hij in juni naar de landelijke pupillendag in Meppel.

De laatste jaren trekt het NOSBO-kampioenschap steeds minder deelnemers in de jongste leeftijdscategorieën. Dat komt voor het grootste deel door de crisis in de NOSBO: er wordt nauwelijks nog geschaakt door jeugdspelers bij clubs in de bond, ook bij clubs die vroeger wel altijd present waren.

Daarnaast kan de organisatie nog altijd beter: op tijd info verspreiden, individuele mailing, niet in het Denksportcentrum, niet in de voorjaarsvakantie maar zo laat mogelijk in het seizoen en laat niet-NOSBO-leden toe. De KNSB zal even verontwaardigd reageren, maar het levert een leuker toernooi op met meer deelnemers waarvan enkelen versneld naar een club gaan.

Iwan en Tjalle in Friesland

Schaakwoude te Damwoude organiseert al jaren een Fries Grand-Prix toernooi. Dit jaar deden er twee Matadoren mee. Zowel Iwan als Tjalle speelden in de C-groep. Dat was verrassend hoog. Misschien kwam het omdat beiden op hun eerste toernooi een prima resultaat neerzetten en hun rating enorm gestegen was. Het zou voor beiden een moeilijke middag worden.

Dat viel voor Iwan mee. Hij vergeet nog wel eens te rokeren of al zijn stukken te ontwikkelen, maar trekt altijd rigoreus ten aanval. Verdedigen is op dit niveau erg moeilijk, en dat leverde dan ook de nodige punten op. Een vierde plaats. Niet slecht.

Tjalle is een stuk jonger. Hij speelde enkele uitstekende partijen, maar kwam iha net iets te kort. Toch had hij iets meer verdiend dan zijn halve punt.

Het toernooi was prima georganiseerd. Een goede nevenruimte met tafelvoetbal en strips, prima bar, goed tijdschema. Bovendien konden we de meeste Friezen toch verstaan, ook prettig.

Gespeeld werd er in een nevengebouw van de Bonifatiuskerk. De monnik zou hier, vlak bij Dokkum vermoord zijn. De kerk, waarvan de toren een tikkeltje scheef staat, bevat nog altijd het zogenaamde Bonifatiusbrood, een vreemd soort tegel, nu ingemetseld in de toren, waarme Bonifatius werd bekogeld toen hij de koppige Friezen kwam bekeren in 754.

Clubshirts

De Matadoren heeft sinds december eigen shirts! Het logo erop is gemaakt door Asja Cebron, een Sloveens meisje dat ik heb ontmoet op het jeugdfestival van Saint-Lo in Frankrijk. Ze blijkt nog veel beter te kunnen tekenen dan te schaken.

Iedereen die een toernooi speelt, kan er een krijgen. Als je stopt met schaken of uit het T-shirt groeit, mag je hem weer inleveren. Je krijgt dan desgewenst een groter exemplaar.

 

Eerste clubmiddag in het nieuwe jaar op 13 januari

In de kerstvakantie is de Semmelstee dicht (en ik op vakantie). Dus de 1e clubmiddag is op vrijdag 13 januari 2017.

Iedereen alvast een goede jaarwisseling gewenst.

 

Drie uit drie op GP Schaakfestival

Drie Matadoren deden mee aan het Grand-Prix toernooi dat tijdens het schaakfestival werd gehouden. En alle drie vielen ze in de prijzen! Zou het aan de nieuwe T-shirts liggen?

In de A-groep had Willem lange tijd zicht op de eerste plaats. In de laatste ronden liet hij zich echter foppen en moest hij daarom, op onderling resultaat, genoegen nemen met plaats 3.

Matteo zou de F-groep wel eens even winnen, maar kwam van een koude kermis thuis. De tegenstanders bleken toch iets sterker dan verwacht. Maar een derde plaats is zeker niet verkeerd.

Ivan speelde zijn eerste toernooitje. In de G-groep hoefde hij slechts een remise af te staan. Een mooie binnenkomer!

Daarnaast deed nog een aantal spelers van de diverse scholen waarop ik les geef mee. Van hen won Luuk Falkema op onderling resultaat de G-groep. 

Het toernooi was rommelig georganiseerd. Er is een GP-draaiboek. Als je je daaraan houd, is er een goede basis voor een geslaagd toernooi. Er waren in 1e instantie te weinig tafelleiders, de indeling was niet van te voren gepubliceerd en de prijsuitreiking duurde te lang. Maar er waren mooie prijzen, prima nevenactiviteit met leuke puzzels en lekkernijen uit de Nederlandse en Roemeense keuken.

Eindstanden zijn te zien op de

 

Tjalle, Laura en Gianluca winnen prijzen in Leeuwarden

Aan het Grand-Prix toernooi van Philidor Leeuwarden, genoemd naar de veel te vroeg overleden jeugdleider Hennie Collignon, deden vijf Matadoren mee. Tjalle speelde zijn eerste toernooi. Hij was aanvankelijk te hoog ingedeeld (hoe men aan een rating van 253 kwam is mij een raadsel), maar werd herplaatst. In de G-groep (van de acht groepen) werd hij 2e. Leuk om te zien was zijn vechtlust. Een paar keer stond Tjalle groot materieel achter, maar het punt ging dan toch naar hem. Tegenstanders werden afgedrooghd.

Een groep hoger was Laura uitstekend op dreef. Met vijf punten veroverde ze de tweede plaats. De laatste partij was prachtig. Haar veel oudere tegenstander had alles nog gewonnen, maar tegen Laura stond hij in notime een paard en een toren achter. Laura won de partij makkelijk en werd op onderling resultaat eerste.

Gianluca speelt ook steeds beter. In de D-groep was hij als voorlaatste geplaatst, maar hij werd uiteindelijk toch derde. Hij won o.a. van de nummer een.

In dezelfde groep speelde Matteo een goede eerste partij. Toen hij de buit binnen wilde halen, deed hij echter iets te snel een zet, wat geen mat opleverde, maar een paard kostte. Dat moet hem gebroken hebben. In het vervolg speelde hij te snel en uiteindelijk behaalde hij slechts een punt.

Tomasso weet heel goed waar de koning staat. Dat gaat soms ten koste van wat materiaal, maar het leverde ook mooie matbeelden op, waaronder een stikmat! Helaas viel hij net buiten de prijzen in de E-groep.

Het Friese GP-toernooi was het drukste noordelijke toernooi van dit seizoen tot nu toen: 60 deelnemers. Daarmee is iets gezegd over de crisis in het noordelijke jeugdschaak. Met Philidor gaat het daarentegen goed. 20 Deelnemers aan het eigen toernooi en er wordt op een aantal scholen les gegeven. Migchiel de Jong is de grote aanjager. Ook in Meppel en Ten Boer wordt goed geschaakt. Je ziet regelmatig spelers op toernooien en een aantal van hen heeft inmiddels een hoog niveau. Met Sneek en de Paardensprong, toonaangevende clubs in de recentelijke geschiedenis, gaat het op dit moment niet zo goed. Sneek leverde geen enkele deelnemer, en de gele T-shirts van de Paardensprong zie je ook steeds minder.

Het toernooi was goed georganiseerd. Twee kleine minpuntjes: geen nevenactiviteiten (leg ieg Donald Ducks neer en een video is vaak niet zo moeilijk te organiseren, of regel een goede jeugdschaker die vluggertjes speelt tegen deelnemers) en bij de prijsuitreiking was niet voor iedereen goed te zien. Zet iedereen op dezelfde plaats neer als bij de laatste ronde, dan heeft iedereen een goed overzicht. Staan gewoon in het door mij geschreven GP-draaiboek. 

Verder een kritisch puntje over de Noordelijke jeugdratings. Het is goed dat de FSB en NOSBO samen een ratingsysteem hebben, maar aan het systeem zelf valt het nodige te verbeteren. Ten eerste, startratings zijn veel te laag. Vroeger was de norm voor iemand zonder rating: Leeftijd x 50 + stap x 100. Dat leverde hogere, en iha betere ratings op (de huidige jeugdratings zijn iha te laag voor het niveau). Verder blijven spelers te lang hangen in de 100-200. Voer een bonus per toernooi in ipv een leeftijdsbonus. Je wordt beter door te spelen, niet door ouder te worden. 

Fotopagina Matadoren

Boudewijn, onze stap 2 trainer, heeft een fotopagina gemaakt. Er staan op dit moment (15-11-2016) 30 foto's op, maar er komen regelmatig foto's bij. 

Klik hier om naar de pagina te gaan.

WIllem en Tomasso in de prijzen op GP GC

Op zondag 6 november organiseerde de Groninger Combinatie haar Grand-Prix toernooi. Zoals vaker de laatste tijd werd het matig bezocht. In de D-groep knokten Tomasso en Laura om de 3e plek. Omdat Tomasso de onderlinge partij won, ging de prijs naar hem. In de A-groep liet Willem zien daar nu thuis te horen. Hij werd keurig 2e, achter de ongenaakbare Machteld van Foreest. 

Gianluca deed het goed in de C-groep. Hij behaalde als laatst geplaatste toch drie punten. Matteo viel door vermoeidheid/ziekte uit in de D-groep.

In de E-groep veel schoolschakers die ik lesgeef. Dmitriy werd tweede. 

Alle uitslagen zijn te zien op de NOSBO-site.

Het was jammer dat het toernooi matig was georganiseerd. De prijsuitreiking was niet te zien, te kleine ruimte, de kinderen te dicht op de presentator. En wat doet de NOSBO met de resultaten? Iemand die zijn 1e toernooi speelde werd in een hogere groep ingedeeld dan kinderen die al eerder een toernooi hadden gespeeld, maar die ook een rating van 100 hadden. 

Matteo wint groep in Buitenpost

Aan het eerste Friese Grand-Prix toernooi van Buitenpost deden slechts 32 deelnemers mee. Tegenvallend, daar de week daarvoor op Schiermonnikoog nog 7 groepen waren en hier, op de grens tussen de FSB en de NOSBO, veel jeugdschakers niet zo ver hoeven te reizen.

Er werd gekozen voor vier groepen van zes. Spelers kregen 20 minuten bedenktijd, wat voor de meesten veel te veel was. Matteo speelde in de D-groep. Hij won zijn eerste vier partijen, maar verloor de laatste. Drie kinderen waren op vier punten geeindigd, dus dat werd vluggeren. Matteo hoefde pas in de 2e partij in actie te komen. Hij bood met een stuk meer remise aan, want zijn tweede tegenstander, Victor uit Zuidhorn, was "een stuk makkelijker". Dat bleek. Matteo won het 2e vluggertje met gemak en werd opnieuw eerste in zijn groep.

Een week daarvoor hadden Willem en Kees meegedaan op Schiermonnikoog. Daar wisten ze geen potten te breken. Beiden eindigden laag in hun groep.

Matteo eerste in Hoogeveen

Slechts een deelnemer aan het GP van Hoogeveen, maar die won wel een eerste prijs. Matteo behaalde net als twee anderen 5 punten in de D-groep, maar had de twee partijen tegen zijn concurrenten gewonnen. Daarom mocht hij de 1e prijs mee naar huis nemen alsmede veel ratingpunten.

Twee prijzen en diverse ereplaatsen in Ten Boer

Traditioneel wordt de noordelije Grand-Prix cyclus geopend met het GP-toernooi van Ten Boer. Vijf Matadoren waren van de partij om het kwalitatief en kwantitatief matig bezette, maar altijd goed georganiseerde toernooi. 

In de A-groep behaalde Willem, ondanks de vermoeienissen van een schoolkamp, een verdienstelijke 3e plaats. Hij verloor alleen van de meisjes. In de D-groep werd Tomasso tweede. Hij verloor het 1e duel van clubgenoot Matteo, die later 4e werd, maar zijn met zijn aanvallende spel reeg hij daarna veel spelers aan de zegekar.

In de C-groep was Isaiah misschien wel de beste speler, maar hij werd slechts 4e. Isaiah begon met 3-3, kon in de 4e partij een dame winnen, maar pakte slechts een stuk en verloor later zelfs nog. Daarna volgden nog twee nederlagen vanuit goede stellingen. In de laatste ronde herpakte hij zich, maar te laat voor het podium

Laura had ook een beetje pech. Ze won net als Isaiah ook vier keer, maar moest toen afwachten op de uitslag van de laatste partij. Als jongentje Hilwerda zou winnen of remise zou spelen, viel ze buiten de prijzen. Hij stond aanvankelijk ook erg slecht, maar kwam steeds beter in de partij. Zijn tegenstander claimde echter pat: remise, al bleek het geen patsituatie te zijn. Op onderling resultaat werd Laura 4e.

Toch geen slecht resultaat van de Matadoren. Iedereen een plusscore, iedereen in het linkerrijtje van zijn groep. Hopelijk kunnen sommigen de volgende keer nog een treedje hoger.

Willem 6e in Meppel

Op het 1e "Meppel aan zet" toernooi is Willem als zesde geindigd in de B-groep, voor spelers tot 1150. Hij begon goed met 2-2, maar liet zin in de 3e ronde de kaas van het brood eten door Florian Molanus. Willem speelde de opening goed, kwam gewonnen te staan, maar blokkeerde toen. Daarna was hij zo van slag dat hij ook de volgende partij verloor. De laatste drie partijen werden in winst omgezet. Een mooie zesde plaats was zijn deel, met enig ratingwinst, maar eigenlijk kan hij iedereen in deze groep verslaan.

Aan het toernooi in Meppel deed slechts een Matador mee. Het goed georganiseerde en sfeervolle toernooi verdient meer deelnemers (er waren ook weinig deelnemers van andere clubs uit de stad). Verslagen en eindstanden op http://www.meppelaanzet.nl/